Weekend zonder alcohol: meer chauffeurs testen positief op drugs dan op alcohol

Afgelopen weekend stelde de Gentse politie in het kader van het weekend zonder alcohol op verschillende locaties in Gent controleposten op, en gezien storm Odette over ons land raasde gebeurde dat niet altijd in makkelijke omstandigheden. In totaal werden 298 chauffeurs gecontroleerd. 7 onder hen (2%) bliezen een te hoge alcoholconcentratie. Wat echter meer verontrust is het feit dat er 15 positieve speekseltesten (5%) voor rijden onder invloed van drugs werden afgelegd – waarvan 2 in combinatie met een positieve alcoholtest. Wie positief test op drugs in het verkeer, ziet zijn rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Vrijdagavond 25/09 werden 124 bestuurders gecontroleerd ter hoogte van de Noorderdoorgang en de Kortrijksesteenweg. Drie bestuurders bliezen een te hoge alcoholconcentratie. Eén van hen blies 2,07 promille. Tijdens de controle was er ook aandacht voor drugs in het verkeer. Acht bestuurders testten positief op drugs waarvan één tevens met de auto reed ondanks een stuurverbod naar aanleiding van een eerdere veroordeling… Een andere chauffeur die positief testte op drugs viel ook door de mand bij de alcoholcontrole.

Zaterdagvoormiddag 26/09 controleerde de politie 30 bestuurders in de Franklin Rooseveltlaan. Alle bestuurders bliezen een resultaat “safe” en konden veilig hun reis verder zetten. In de namiddag en -avond werd er gecontroleerd in de Zeeschipstraat en de Nieuwevaart. Daarbij werden 46 voertuigen gecontroleerd, 1 bestuurder reed onder invloed van alcohol en 2 andere bestuurders testten positief op drugs.

Zondagnamiddag en -avond stelde de politie een controlepost op in de Kortrijksesteenweg (Sint-Denijs-Westrem) en de Ottergemsesteenweg. Daarbij werden 98 bestuurders gecontroleerd. Drie bestuurders hadden een te hoge alcoholconcentratie. Tien chauffeurs kregen een speekseltest voorgeschoteld, 5 onder hen testten positief op drugs, waarvan 1 in combinatie met een reeds eerder opgelegd rijverbod en 1 in combinatie met een positieve alcoholtest.

Labels