Vraag tijdig je kids-ID aan!

Ga je deze zomer of in het najaar op reis met je kinderen? Vraag dan tijdig hun kids-ID aan. De kids-ID is een elektronisch identiteitsdocument voor Belgische kinderen jonger dan twaalf jaar. Ze vervangt het identiteitsbewijs voor reizen naar een land waar geen reispas vereist is. Een kids-ID heeft een geldigheidsduur van drie jaar.

Bijkomende voordelen

De kids-ID is heel wat meer dan alleen een identiteitsbewijs en reisdocument. Dankzij de dienst Hallo Ouders biedt de kaart kinderen een extra bescherming in noodgevallen. Hallo Ouders maakt het mogelijk om telefonisch contact op te nemen met de ouders (of familie, vrienden, buren, enz.) wanneer het kind in moeilijkheden verkeert.

Kinderen vanaf zes jaar kunnen de kaart ook gebruiken om veilig te surfen en chatten op het internet. Vanaf zes jaar krijgen kinderen een pincode, zo kunnen ze zich identificeren met hun kids-ID.

Geldigheid

De kaart is geldig in de meeste Europese landen en in sommige landen daarbuiten, op voorwaarde dat het kind vergezeld is van een ouder met een geldige identiteitskaart. Een kids-ID heeft een geldigheidsduur van drie jaar en blijft geldig tot de vervaldag, ook al is je kind ondertussen 12 jaar geworden en vanaf dat moment een elektronische identiteitskaart voor Belgen zou kunnen aanvragen.

Let op: wanneer de foto van het kind niet meer gelijkend is, moet je een nieuwe kids-ID aanvragen!

Verplicht?

Een kids-ID is niet verplicht.

Enkel personen van 12 jaar en ouder moeten een identiteitskaart hebben (tenzij zij een nog geldige kids-ID bezitten). Een kids-ID is wel verplicht wanneer het kind zonder reispas naar het buitenland gaat naar een bestemming waar geen reispas vereist is en het niet beschikt over een reispas.

Voorwaarden

Als je een kids-ID wil aanvragen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

  • je moet het ouderlijk gezag hebben over het kind;
  • je moet samen met het kind de kids-ID (komen) aanvragen.

Aanvragen?

Een kids-ID dien je aan te vragen bij het gemeente- of stadsbestuur waar het kind is ingeschreven. De aanvraag dient te gebeuren door de persoon of personen die het ouderlijk gezag uitoefent/uitoefenen over het kind. Let op: je dient je kind mee te nemen voor controle van de identiteit en foto. Het moet een recente gelijkende pasfoto zijn die voldoet aan dezelfde eisen van de eID.

Je kan de kids-ID komen afhalen en activeren aan het loket waar je de kaart aanvroeg na ontvangst van de pin- en pukcode met de post bij je thuis.

Het aanmaken van de kids-ID duurt ongeveer 20 dagen. Vraag ze dus tijdig aan!

Voor wie vlugger een kids-ID nodig heeft, kan gebruik maken van de procedure 'dringend' en 'zeer dringend'.

  • Dringende aanvraag

    Wachttijd: bij aanvraag vóór 13.00 uur = afhalen 3de werkdag na de aanvraag. Bij aanvraag na 13.00 uur = 4de werkdag na de aanvraag. Kostprijs: 112 euro.
  • Zeer dringende aanvraag

    Wachttijd: bij aanvraag vóór 13.00 uur = afhalen 2de werkdag na de aanvraag. Bij aanvraag na 13.00 uur = 3de werkdag na de aanvraag. Kostprijs: 178 euro.

Wat meenemen?

  • Elektronische identiteitskaart van de ouder die de kids-ID aanvraagt;
  • Een recente, scherpe pasfoto van het kind;
  • 7 euro;
  • De oude kids-ID of het attest van verlies of diefstal;
  • Je kind(eren).

Prettige vakantie!

Labels