Vlaamse Week tegen Pesten

Van 6 tot 13 februari 2015 loopt de jaarlijkse Vlaamse Week tegen Pesten. Kinderen, leerkrachten, scholen en jeugdbewegingen roepen samen pesten een halt toe met activiteiten en acties. Tijdens deze week gaat extra aandacht naar allerlei waardevolle initiatieven om pesten en cyberpesten te helpen bestrijden en voorkomen.

De Vlaamse Week tegen Pesten wordt jaarlijks georganiseerd door het Vlaams netwerk 'Kies kleur tegen Pesten'. Dit netwerk is een vrijwillig samenwerkingsverband van organisaties, verenigingen en individuen die expertise hebben met betrekking tot het pestthema. Dit jaar draait de campagne rond 'Horen, zien en DOEN.

Horen, zien en DOEN

'Horen, zien en spreken' was het thema van de Vlaamse Week tegen Pesten in 2014. Pestgedrag bespreekbaar maken is belangrijk voor iedereen. Het netwerk roept alle kinderen / jongeren op om hun mond

open te trekken als ze pesterijen zien of horen. Het is belangrijk dat kinderen die gepest worden, worden geholpen en gesteund. Kijk niet zomaar toe, maar vertel het aan iemand die je kent. Ook als je zelf gepest wordt, moet je er met iemand over praten. Stap naar je ouders, je broer(s) of zus(sen), je juf of meester. In deze folder vind je alvast handige tips.

Niet alleen praten is belangrijk, we kunnen er samen ook iets aan DOEN. In 2015 roept de Vlaamse Week tegen Pesten dan ook op om te 'Horen, zien en DOEN'.

Anti-pestbrigade

Ook dit jaar roept jongerenzender Ketnet iedereen op om actie te ondernemen tegen pesten. Aan de hand van 10 checks kunnen kinderen en jongeren nagaan of hun school voldoende inzet op de strijd tegen pesten. Een aantal scholen die daar goed op scoren krijgen in de Week tegen Pesten de Anti-pestbrigade van Ketnet op bezoek. Vanaf 6 februari krijg je van maandag tot vrijdag op Ketnet een reportage te zien over het bezoek van de Anti-Pestbrigade bij de geselecteerde scholen.

Bekijk ook eens het animatiefilmpje 'Waarom? Daarom!' over pesten.

Cyberpesten is ook pesten

Cyberpesten is een specifieke, moderne manier van pesten maar het blijft pesten! Onder cyberpesten verstaan we alle vormen van pesterijen die een beroep doen op ICT (informatie- en communicatietechnologieën), zoals internet, gsm of computer om slachtoffers lastig te vallen, te bedreigen, te beledigen, ... Onderzoek toont aan dat één op drie kinderen/jongeren geconfronteerd wordt met cyberpesten en dat één op vijf kinderen/jongeren al eens gecyberpest heeft.

In de rubriek 'Cyberpesten' van onze website vind je interessante informatie en nuttige tips over cyberpesten. Ook op www.kieskleurtegenpesten.be en www.clicksafe.be vind je heel wat bruikbare tips.

Bekijk ook eens de reportage van Karrewiet Plus over pesten op het net.

Ook Gentse flikken kiezen kleur tegen pesten

Ook intern in het Gentse politiekorps besteedt men de nodige aandacht aan de thematiek van pesten. Zo werd de interne korpsinstructie 'Pesterijen of belaging' vorig jaar geactualiseerd en met de specifieke vorm 'cyberpesten' aangevuld en uitgebreid. Dit korpsonderricht werd onder alle leden van het Gentse korps verspreid zodat elke inspecteur bij een aangifte perfect weet wat de te ondernemen stappen zijn om het feit te registreren, het slachtoffer optimaal op te vangen en de strafrechtelijke vervolging te lanceren.

Labels