Verknal de feestvreugde niet

De eindejaarsperiode is aangebroken. Vuurwerk is een traditie die daar bij hoort en heel wat risico’s inhoudt. . Elk jaar krijgen we te maken met heel wat ‘vuurwerkslachtoffers’: feestvierders lopen – soms zware – brandwonden op, er kan zelfs brand ontstaan. Ook voor (huis)dieren is het afsteken van vuurwerk schrikwekkend.

vuurwerk

Gevaar

Eén ding is zeker: het bewaren en ontsteken van vuurwerk houdt zekere risico’s en gevaren in – niet alleen voor de gebruiker zelf maar ook voor omstaanders, buurtbewoners en (huis)dieren. Vuurwerk kan zeer zware brandwonden aan de handen en in het gezicht veroorzaken, in het ergste geval zelfs met dodelijke afloop. Vuurwerk kan ook brand veroorzaken, in een nabij gelegen bosje of zelfs een woning …

Het afsteken van vuurwerk houdt niet alleen fysieke gevaren in, het zorgt ook voor heel wat overlast. De luide knallen brengen mensen én dieren aan het schrikken.  

Verkoop

Regel nummer één: koop niet bij eender wie of waar vuurwerk aan. Koop vuurwerk uitsluitend in erkende en gespecialiseerde winkels die in het bezit zijn van een verkoopvergunning. Een betrouwbare verkoper zal je een veilig product aanbevelen en je de werking ervan uitleggen. Hij kan je ook een lijst met veiligheidsmaatregelen meegeven. Koop vuurwerk nooit online. Dat is verboden en de kwaliteit van het vuurwerk kan onvoldoende gegarandeerd worden.

Op zaterdag 21 december 2019 voerde de Wijkpolitie, samen met de FOD Economie, een controleactie uit bij Gentse vuurwerkverkopers met een verkoopvergunning. Tijdens deze controle werd geen enkele overtreding vastgesteld, dus alle gecontroleerde handelaars waren perfect in orde.

Afsteken van vuurwerk enkel op oudejaarsavond tussen middernacht en 1 uur ‘s nachts

Het afsteken van vuurwerk is in Gent enkel toegelaten in de nacht van 31 december op 1 januari, tussen middernacht en 1 uur. Wie op andere tijdstippen vuurwerk wenst af te steken, moet een voorafgaande machtiging aanvragen bij de burgemeester.

Wensballonnen, voetzoekers en bommetjes zijn permanent verboden – ook tijdens oudejaarsnacht.

Wie tijdens oudejaarsnacht vuurwerk afsteekt, moet in ieder geval erg voorzichtig te werk gaan, de veiligheidsvoorschriften in acht nemen en respect tonen voor andere buurtbewoners. Op de website van Stad Gent geeft de brandweer tips voor het veilig gebruik van vuurwerk.

Denk aan de (huis)dieren

Vuurwerk en de ermee gepaard gaande knallen en flitsen zijn voor veel dieren angstaanjagend. Heel wat kleine en grote (huis)dieren kunnen in paniek geraken, uitbreken en op de vlucht slaan. Het zou niet de eerste keer zijn dat een uitgebroken paard in de eindejaarsperiode een verkeersongeval veroorzaakt of dat bezorgde baasjes op zoek moeten gaan naar hun hond of kat die gevlucht is. Hier vind je een aantal tips om het dierenleed zo veel mogelijk te beperken.

Tot slot, het nieuwe jaar kan evengoed zonder vuurwerk ingeluid worden. De Gentse flikken wensen jou fijne en veilige feesten toe.  

Labels