Valse e-mails van politie in omloop

Er zijn momenteel frauduleuze e-mails in omloop waarbij de bestemmeling een aanmaning krijgt om een openstaande verkeersboete of administratieve sanctie te betalen. Het gaat echter om valse e-mails die in naam van de politie en met onrechtmatig gebruik van het politielogo verstuurd worden. Op die manier proberen malafide personen of organisaties slachtoffers geld afhandig te maken.

In de e-mail staat dat er nog een boete van een verkeersovertreding zou open staan. Via een link zou je de boete kunnen betalen. Indien je dit niet doet, komt er nog een extra boete bovenop het bedrag en eventueel een gerechtelijke procedure. De politie gaat nooit op deze manier tewerk. Opvallend is dat meestal gevraagd wordt om een betaling uit te voeren via de '3V Payment Group' en een 'unieke 19-cijferige code'. Wanneer je die info ziet opduiken in een mail gaat het dus zo goed als zeker om phishing.

Je verwijdert een dergelijk bericht best van je pc. Klik in geen geval op links in het bericht om betalingen uit te voeren of andere pagina's te bezoeken.

Geen enkele politiedienst (lokaal of federaal) zal je via e-mail contacteren om een boete te betalen.

Meer info over phishing en vishing vind je hier.

Labels