Rood betekent voor elke weggebruiker hetzelfde

Verkeerslichten zijn een belangrijk instrument om het verkeer te regelen. We weten allemaal dat je bij groen licht mag doorrijden (of oversteken) en bij rood licht moet stoppen. Een rood licht negeren leidt tot gevaarlijke situaties en mogelijk verkeersongevallen. Daarom geldt een overtreding als een derdegraads inbreuk en krijgt de overtreder een boete van 174 euro voorgeschoteld. Verkeerslichten gelden voor alle weggebruikers. Toch lappen nog te veel weggebruikers, ook de meest kwetsbare, deze regel aan de laars...

verkeerslicht

Verkeerslichten en verkeersborden

Er zijn ook verkeerslichten die specifiek gelden voor voetgangers en voor fietsers, deze verkeerlichten hebben dan het silhouet van respectievelijk een voetganger of een fietser. De regels blijven echter gelijk: kom je een rood licht tegen op je route, dan moet je stoppen. Voor fietsers is er een op bepaalde kruispunten een uitzondering: de verkeersborden B22 en B23 laten fietsers daar toe om een rood verkeerslicht te negeren bij respectievelijk het rechts afslaan en het rechtdoor rijden.

b22

 

b23

 

Overtredingen

Gezien de risico’s die gepaard gaan met roodlichtnegatie verbaast het ons dat er zo vaak overtredingen worden vastgesteld. Op sommige kruispunten houden roodlichtcamera’s een oogje in het zeil – van januari tot en met augustus registreerden deze camera’s in onze politiezone 699 overtredingen door gemotoriseerde voertuigen.

Roodlichtnegatie is minstens even gevaarlijk wanneer zachte weggebruikers zich hieraan bezondigen. We krijgen soms meldingen over locaties waar fietsers en voetgangers regelmatig een rood licht negeren en zo zichzelf en andere weggebruikers in gevaar brengen. Er zijn dan geen ‘verzachtende omstandigheden’ die soms aangehaald worden door overtreders, zoals “er was niemand op het kruispunt, ik heb niemand in gevaar gebracht”. Nee, we stellen vast dat de overtredingen ook frequent gebeuren tijdens de spitsuren, wanneer er dus wél (veel) andere weggebruikers op weg zijn. Tijdens een recente controle ter hoogte van het kruispunt van de Koning Albertlaan met de Meersstraat en de Aaigemstraat (vlak bij het Sint-Pietersstation en een aantal scholen) op een doordeweekse schooldag, tijdens de ochtendspits, betrapte de politie 21 fietsers en bestuurders van steps die een rood verkeerslicht negeerden.

  • 20 x OI negeren rood verkeerslicht (allen fietsers of bestuurders step)
  • 12 x OI gebruik GSM-toestel al rijdende (11 fietsers/stepbestuurders en 1 autobestuurder)
  • 1 x OI geen fietsverlichting
  • 1 x PV negeren bevel (fietser negeert roodlicht. Negeert het bevel van de politiemedewerkers die hem willen doen stoppen doch rijdt verder. Betrokkene even verderop alsnog kunnen staande houden)

 

Labels