Resultaten weekendcontroles 8-9/02/2020

In het weekend van 8 en 9 februari organiseerde de politie verschillende controles op de grote killers in het verkeer.

18,5% reed te snel 

Zaterdagochtend tussen 5u30 en 8u00 stelde de politie een controlepost op ter hoogte van Dok-Zuid en Dok-Noord.

924 voertuigen passeerden de camera. 171 (18,5%) reden sneller dan de toegelaten 50 km/h. 7 chauffeurs reden zodanig snel dat zij hun rijbewijs 15 dagen zullen moeten missen. De hoogste snelheid bedroeg 96 km/h.

239 bestuurders werden gecontroleerd op alcohol, bij 11 onder hen gaf de test aan dat zij onder invloed reden. De combinatie van overtredingen viel hier op. Zo liep iemand tegen de lamp bij de alcoholcontrole en bleek die persoon eigenlijk een rijverbod te hebben. Het voertuig werd getakeld. Een andere bestuurder blies 1,56 promille en werd ook nog eens geflitst aan 83 km/h terwijl hij nog geen twee jaar over een rijbewijs beschikte (statuut ‘jonge bestuurder’). De politie zette een wagen in de klemmen, omdat de bestuurder 2,05 promille blies bij de controle, geen rijbewijs op zak had en de auto niet verzekerd was.

C.R.A.S.H.-actie 09/02/2020

Zondagavond en -nacht organiseerde de Gentse politie opnieuw een C.R.A.S.H.-actie. Tussen 21u30 en 23u15 stelde de politie een controlepost op in de Nieuwevaart. Daarna werd er van 01u00 en 03u00 gecontroleerd in de Kortrijksesteenweg.

Tijdens de actie werden 613 voertuigen gecontroleerd. Vijf bestuurders testten positief op het sturen onder invloed van drugs, 20 bestuurders reden onder invloed van alcohol. M.a.w. 4 % van de gecontroleerde bestuurders reeds onder invloed van alcohol of drugs. Een verdubbeling ten opzichte van gelijkaardige acties tijdens de BOB-campagne.

Zeven rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen op basis van het sturen onder invloed van alcohol of drugs. Van 1 bestuurders werd het voertuig ingehouden omdat hij geen rijbewijs kon voorleggen na het afleggen van een positieve speekseltest. Na enig onderzoek bleek betrokkene bij de vorige CRASH-actie op 26/01/2020 ook tegen de lamp te zijn gelopen voor… het sturen onder invloed van drugs. Zijn rijbewijs werd toen voor 15 dagen ingetrokken… en lag dus nog op ons politiebureau gezien deze 15 dagen nog niet verstreken waren. 

Gelijktijdig werden snelheidscontroles gehouden met de bemande camera in de Nieuwevaart en Kortrijksesteenweg. 1.100 bestuurders werden gecontroleerd, 81 reden te snel. Drie bestuurders kwamen in aanmerking voor de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs nadat ze de lens voorbij zoefden aan de Nieuwevaart 91 -93- 96 km/h. Eén van hen kon onderschept worden door een motorrijder van de politie.

Daarnaast werden ook nog vier voertuigen in beslag genomen omdat ze niet verzekerd waren.

Labels