Resultaten controleacties - oktober 2016

In de loop van de maand oktober 2016 organiseerde de Politie Gent 49 verkeerscontroles. In totaal werden 2.332 overtredingen vastgesteld. Hieronder een overzicht van de verschillende controles en bijhorende resultaten.

Alcoholcontroles

In de loop van de maand oktober 2016 voerde de Politie Gent 12 alcoholcontroles uit. In totaal werden 642 bestuurders aan een alcoholcontrole onderworpen.

  • 33 bestuurders hadden een alcoholtest met als resultaat 'Positief'. Dit betekent dat zij een alcoholconcentratie van ten minste 0,35 mg/l UAL hadden. Hun rijbewijs werd voor 6 uur ingehouden. Van 11 bestuurders werd het rijbewijs zelfs ingetrokken omdat zij een alcoholconcentratie van minstens 0,65 mg/l UAL hadden.
  • 18 chauffeurs hadden een alcoholtest met als resultaat 'Alarm'. Dit betekent dat de bestuurders een alcoholconcentratie hadden van ten minste 0,22 mg/l UAL en minder dan 0,35 mg/l UAL. Hun rijbewijs werd ingehouden voor 3 uur.
  • 591 bestuurders hadden een alcoholtest met als resultaat 'Safe'. Dit betekent dat zij een alcoholconcentratie van minder dan 0,22 mg/l UAL hadden.

Er werden 5 speekseltesten afgenomen. 3 bestuurders bleek onder de invloed van drugs te zijn. Hun rijbewijs werd onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken.

Tijdens de alcoholcontroles werden ook 168 andere overtredingen vastgesteld.

Snelheidscontroles

Voor de zesde keer organiseerde de politie een nationale flitsmarathon. Ook de lokale Gentse politie nam deel: zij flitste op 10 locaties. Er passeerden 5.661 voertuigen langs onze mobiele camera's. 482 reden te snel, dat is 8,5%. De snelste chauffeur werd geflitst aan 140 km/u op de John F. Kennedylaan waar een maximumsnelheid van 90 km/u geldt. Het rijbewijs van deze chauffeur werd ingetrokken. Ook vier ander bestuurders moeten hun rijbewijs een tijdje missen wegens overdreven snelheid. De hoogste overtredingsgraad werd opgemeten op de Antwerpsesteenweg, waar 21,7% van de bestuurders te snel reed.

Naast de flitsmarathon, de gewone snelheidscontroles met bemande en onbemande camera's en de LIDAR, organiseerde Politie Gent in de loop van de maand oktober 2016 9 snelheidscontroles met interceptie. Tijdens deze acties werden 4.512 voertuigen gecontroleerd waarvan er 951 (21%) te snel reden. Daarnaast werden nog 83 andere inbreuken vastgesteld.

Controles gordeldracht en GSM-gebruik

In de loop van de maand oktober 2016 werden op het Gentse grondgebied 4 controleacties rond gordeldracht en GSM-gebruik georganiseerd.

Er werden 64 overtredingen vastgesteld voor het niet dragen van de gordel. 16 personen vlogen op de bon omdat ze de gsm gebruikten achter het stuur. Daarnaast werden nog 32 andere overtredingen vastgesteld.

Hinderlijk parkeren

Verkeerd parkeren heeft een belangrijke negatieve impact op de verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid. In uitvoering van het zonaal veiligheidsplan van de Gentse Politie drijft de Wijkdienst haar inspanningen op door middel van een aantal gerichte acties.

In de maand oktober 2016 organiseerden de verschillende Gentse commissariaten 12 controles op hinderlijk parkeren. Daarbij werden 212 parkeerinbreuken vastgesteld, naast 227 andere inbreuken. De top drie van parkeerinbreuken:

  • Parkeren/stilstaan op plaatsen gesignaleerd door de verkeersborden E1 (parkeerverbod) en E3 (stilstaan en parkeren verboden) (86 keer)
  • Stilstaan of parkeren op trottoirs (51 keer)
  • Parkeren op de rijbaan langs de gele onderbroken streep (34 keer)

Controles boorddocumenten

In oktober 2016 voerde de Gentse politie 2 controles op boorddocumenten uit.

Tijdens deze controle werden 43 inbreuken inzake boorddocumenten vastgesteld.

Labels