Resultaten alcoholcontroles kerstdagen

Tussen 24 en 26 december 2017 heeft Politie Gent vier alcoholcontroles georganiseerd. In totaal hebben 1.307 personen moeten blazen. Hiervan bliezen er 27 positief en 7 van hen hadden als resultaat 'Alarm'. Van 5 bestuurders werd het rijbewijs ingetrokken.

Ook fietsers liepen tegen de lamp

Opmerkelijk hierbij waren de resultaten van de actie op 26 december tussen 5.30 en 8.00 uur aan de Hagelandkaai. De politie heeft toen al het passerende verkeer (zowel autobestuurders als fietsers) gecontroleerd. Van de 14 personen die betrapt werden, waren er maar liefst 8 fietsers. Hun waarden lagen ook heel hoog, met een uitschieter van 2,2 promille. Al hun fietsen werden voor 6 uur ingehouden.

Het was voor de meeste fietsers nog steeds een (onaangename) verrassing dat zij aan een alcoholcontrole onderworpen konden worden en dat de boetes gelijkgesteld zijn aan deze van de autobestuurders. De fiets wordt nog vaak, ten onrechte, als een "veilig" alternatief gezien voor het onder invloed besturen van een motorvoertuig.

Een geïntoxiceerde fietser betekent misschien een minder groot potentieel gevaar voor andere weggebruikers dan een geïntoxiceerde automobilist, maar hij is wel degelijk een gevaar voor zichzelf en andere zwakke weggebruikers. Heel wat valpartijen van geïntoxiceerde fietsers eindigen met zware verwondingen op de spoedopname.

Fiets dus wijzer want de kater komt altijd later.

Labels