Resultaten actie zwaar vervoer in samenwerking met Douane (FOD Financiën)

Op 13 december 2017 organiseerden de diensten van de Douane (FOD Financiën) een controleactie langs de invalswegen naar de Gentse haven. Ze kregen daarbij bijstand van onze Verkeersdienst.

De douane controleerde onder meer de lading van vrachtwagens en landbouwvoertuigen. Ze maakten daarbij gebruik van een cargoscanner. Met zo'n scanner kan de douane op een paar minuten tijd de volledige lading in beeld brengen en op zoek gaan naar illegale goederen of personen.

Daarnaast controleerde men ook op het rijden met rode diesel (rode mazout). Dit is brandstof waaraan een rode kleurstof wordt toegevoegd. Rode diesel valt onder een lager accijnstarief dan gewone diesel. Voertuigen die rode diesel mogen gebruiken, rijden normaal gezien niet op de openbare weg. Het gaat dan bv. om landbouwvoertuigen zoals tractoren (met een rode G-nummerplaat) die enkel ingezet worden voor werken in de landbouw. Reguliere voertuigen die op rode mazout rijden, riskeren een fikse boete.

  • Bij 4 landbouwtractoren stelde men vast dat men op rode mazout reed, waar dit niet toegestaan was,
  • 3 landbouwvoertuigen bleken niet geldig gekeurd,
  • 1 bestuurder bleek niet in het bezit van een geldig rijbewijs.

De controle met de cargoscanner leverde geen inbreuken op.

Onze motorrijders haalden de voertuigen uit het verkeer en hielden algemeen toezicht op de naleving van de verkeerswetgeving. Bijkomend aan de vaststellingen van de Douane deden zij nog volgende vaststellingen:

  • 1 inhaalverbod vrachtwagens
  • 1 niet volgen voorsorteringspijlen aan kruispunten
  • 1 (onaangepaste snelheid, houden van een veiligheidsafstand)

In de toekomst zullen nog dergelijke controles op zwaar vervoer nog plaatsvinden.

Labels