Project Burgerparticipatie: stand van zaken
Onze zone doet al jarenlang inspanningen om dicht bij de bevolking te staan, onze korpsslogan is niet voor niets ‘uw politie, altijd nabij’. Met het project Burgerparticipatie zullen we ook in de toekomst ons beste beentje voorzetten. Via het project proberen wij te voldoen aan de nood die bij veel burgers leeft om deel te nemen aan het veiligheids-en leefbaarheidsgegeven. Hiertoe werd een participatieplatform ontwikkeld dat uitgerold zal worden in die wijken waar de burger er om vraagt.

Concept
Op ieder commissariaat is een SPOC (Single Point Of Contact) Burgerparticipatie aangesteld die op zoek gaat naar sleutelfiguren en/of signalen opvangt dat de burger op een bepaalde wijk nood heeft aan participatie.
Van de sleutelfiguren wordt enig engagement gevraagd en er moet uiteraard ook een vertrouwen zijn tussen de SPOC en de sleutelfiguren. Om de continuïteit te verzekeren wordt gevraagd binnen elk netwerk tussen de drie en de vijf sleutelfiguren te hebben vooraleer het kan opgestart worden. Die sleutelfiguren zullen dan op de wijk een netwerk vormen.
Aan die sleutelfiguren worden dringende en niet-dringende berichten gestuurd die ze op hun beurt doorsturen naar de leden van het netwerk. Daarnaast wordt twee maal per jaar ook een digitale nieuwsbrief verspreid.
De dringende berichten worden verstuurd per sms en zijn bedoeld om de bewoners in kennis te stellen van bepaalde feiten (misdrijven) of fenomenen die zich op dat ogenblik voordoen in hun buurt of die de mensen van de wijk kunnen aanbelangen. Ze zijn veelal van preventieve aard en in de meeste gevallen zal gevraagd worden alert te zijn en/of uit te kijken naar verdachte personen. Het is niet mogelijk een reply te sturen op deze sms. Elke dringende politiehulp of dringende melding dient nog altijd via het nummer 101 te gebeuren.
Voor niet-dringende of andere meldingen wordt gevraagd om naar het algemeen nummer van de politie te bellen of een e-mail te sturen naar het meldpunt van de politie.
De niet-dringende berichten worden via een mailbericht verstuurd. Hiermee worden de burgers vooral geïnformeerd: wat is er gebeurd met de informatie die ons door het netwerk is overgemaakt, relevante informatie over het veiligheidsgebeuren, ...
De digitale nieuwsbrief, of het POLI-zine zoals wij dit noemen, wordt opgemaakt door de Dienst Communicatie van de politie en twee maal per jaar overgemaakt aan de sleutelfiguren. Dit is louter informatieve berichtgeving die handelt over uitgevoerde acties en/of patrouilles in de omgeving, lokale criminaliteitscijfers, preventie tips, informatie over de politie zelf, ...
Stand van zaken
Een proefproject is gestart eind 2019 met twee ‘netwerken’, zijnde het netwerk Oostakker en het netwerk Wondelgem.
In Oostakker engageerden zich vier sleutelfiguren en in Wondelgem vijf. De sleutelfiguren zijn nauw verbonden met hun buurt: ze kennen er het verenigingsleven en staan veelal in nauw contact met de plaatselijke handelaars. De samenwerking met de SPOC van de respectievelijke commissariaten loopt zeer goed.
In Oostakker sturen de sleutelfiguren de berichten door naar hun netwerk via whatsapp of andere sociale media, zoals besloten facebookgroepen. In Oostakker worden zo maar liefst meer dan 10.000 mensen bereikt.
In Wondelgem is het netwerk iets anders georganiseerd. Zo is er een Facebookpagina Wondelgem Waakt Mee! waar de berichten afkomstig van de politie in het kader van burgerparticipatie op worden verspreid maar ook andere berichten van verontruste burgers, zoals verkeerslichten die niet werken, vermiste huisdieren, gestolen fietsen, teruggevonden sleutels en natuurlijk ook berichtgevingen rond de werken aan de Meulestedebrug. Deze Facebookpagina is besloten en de berichten die erop geplaatst worden zijn ook gefilterd door de beheerder net als eventuele negatieve niet constructieve commentaren. In deze groep bereiken we in Wondelgem in het totaal 3155 leden die ook op hun beurt via mond aan mond reclame belangrijke boodschappen doorspelen aan mensen die bijvoorbeeld geen Facebook hebben.
Sinds de opstart werden er binnen het netwerk Oostakker negen dringende berichten en vijf niet-dringende berichten verstuurd. In Wondelgem gaat het respectievelijk om twaalf dringende berichten en zes niet-dringende berichten.
Tenslotte werden sinds de opstart ook reeds twee digitale nieuwsbrieven doorgestuurd naar de sleutelfiguren van de twee netwerken met artikelen die handelen over preventie- en veiligheidsonderwerpen en die zoveel als mogelijk gefocust zijn op de buurt. Ook de bereikbaarheid en de werking van de twee plaatselijke commissariaten komen aan bod.
De sleutelfiguren in Oostakker zijn enerzijds tevreden dat er geen ‘tsunami’ aan berichten worden gestuurd. Dit zou volgens hen immers de alertheid van de bestemmelingen doen afnemen. Ze zijn eveneens tevreden over de vorm van de berichten: deze zijn kort en bondig, duidelijk en relevant.
Anderzijds hebben ze wel de indruk dat er weinig berichten worden doorgestuurd voor ‘verdachte handelingen’ of bij inbraken die pas gebeurd zijn. Het afwegen of al dan niet een dringend bericht wordt doorgestuurd ligt volledig in handen van onze coördinatieofficier binnen de 101-centrale. Een dringend bericht is enkel relevant en dringend wanneer men onmiddellijk extra alertheid of waakzaamheid van de burger verwacht.
Ook in Wondelgem is men positief. Ook wanneer een zaak positief afloopt zouden ze graag daarvan feedback krijgen. Immers de wijk en haar veiligheid ligt de inwoners nauw aan het hart en als er positief nieuws is, weten de mensen dit ook heel graag.
Momenteel zijn er besprekingen aan de gang tussen de politie en de buurtbewoners van Zwijnaarde en de Brugse Poort met het oog op de opstart van netwerken in deze wijken. Ook in Gent centrum en Gentbrugge wordt gekeken om een netwerk op te starten.