Politie Gent ging voor ‘3 dagen niet’

Op vrijdag 27 oktober 2017 vond de vierde editie van de nationale actiedag tegen woninginbraken, '1 dag niet', plaats. Wij konden echter zo lang niet wachten. We begonnen eraan op woensdag 25 oktober 2017 en zetten drie dagen lang alle mogelijke preventieve en repressieve middelen in om woninginbraken te bestrijden en voorkomen. Dit zijn de resultaten.

Er werden 110 personeelsleden ingezet. Het grootste deel daarvan was operationeel / geüniformeerd personeel. Maar ook burgerpersoneelsleden droegen hun steentje bij.

Repressie

Er waren 6 repressieve acties, 10 roadblocks en 3 wijkomsluitingen.

Er werden 714 voertuigen gecontroleerd.

398 personen werden aan een controle onderworpen.

Er werden geen inbrekers op heterdaad gevat.

Wel werden diverse personen in kaart gebracht, die gekend waren voor inbraken, maar waar niet direct maatregelen aan gekoppeld waren of waar niet direct linken konden gelegd worden met recente inbraken.

2 personen stond geseind.

Er werden 12 pv's voor diverse gerechtelijke feiten uitgeschreven waaronder drugs en verdachte handelingen. Er werd een fietsdief gevat die naast een gestolen fiets ook nog in het bezit was van materiaal om deze diefstallen te plegen.

Aangiftes

Op 25, 26 en 27 oktober 2017 werden 3 pogingen tot inbraak en 10 effectieve inbraken aangegeven / geregistreerd. De geregistreerde inbraken en poging vonden niet plaats waar er die dag een actie was. Of de inbraak gebeurde buiten de uren van de actie binnen die wijk. Hou er echter wel rekening mee dat slachtoffers een inbraak niet altijd onmiddellijk en soms zelfs pas dagen later aangeven. De cijfers kunnen dus nog aan wijzigingen onderhevig zijn.

Preventie

Naast het repressieve luik voerde de Gentse politie ook preventief actie rond woninginbraken. Over het hele grondgebied van Gent werden verschillende speed-DPA-acties uitgevoerd. DPA staat hierbij voor DiefstalPreventieAdvies. Tijdens de speed-DPA-acties werden de sloten van de voordeuren van de huizen gecontroleerd. De diefstalpreventieadviseurs / inspecteurs deponeerden onmiddellijk een brief met hun specifieke bevindingen in de brievenbus van elke woning. In deze brief deed men ook nog eens het aanbod van een volledig diefstalpreventieadvies op afspraak. De speed-DPA-acties werden, zoals steeds, uitgevoerd door de collega's van het Bureau Politionele Misdrijfpreventie. Voor de gelegenheid van '1 dag niet' werden zij bijgestaan door burgerpersoneel van ons korps.

Over de drie dagen werden 1390 woningen gecontroleerd.

Een mobiele infostand reisde rond om in verschillende Gentse wijken een paar uur halt te houden. Hierbij werden maar liefst 4000 flyers en postkaarten van '1 dag niet' uitgedeeld.

Naast deze fraaie resultaten was '3 dagen niet' een mooi staaltje van teamwork bij de Gentse politie. Over alle diensten heen werden de krachten en capaciteiten gebundeld om van deze actiedagen een groot succes te maken.

Iets verdacht gezien? Bel 101!

Sociale controle is en blijft een belangrijk instrument in de strijd tegen woninginbraken. Handelingen en gedragingen die verdacht voorkomen, worden best meteen via 101 gemeld - ook al zijn er geen concrete aanwijzingen dat het om een misdrijf gaat. Eén derde van de inbrekers die in 2016 op heterdaad gevat werden, kwam trouwens na meldingen van alerte burgers in beeld.

Labels