Plaag van diefstal werkmateriaal uit voertuigen

In 2016 werden er in Oost-Vlaanderen 662 feiten genoteerd waarbij er ingebroken werd in een voertuig om werkmateriaal te stelen. Eind 2016 was er een piek en ook nu, begin 2017, blijven dergelijke diefstallen zich voordoen. De politie vraagt dan ook jouw medewerking om deze feiten te voorkomen en te helpen oplossen.

Overzicht 2016

In 2016 werden er 662 feiten van gereedschapsdiefstallen uit voertuigen opgetekend in Oost-Vlaanderen: 596 effectieve feiten en 66 pogingen. De piek situeerde zich vooral op het einde van het jaar, met uitschieters in de maanden oktober en november met respectievelijk 94 en 105 feiten.

In januari 2017 noteerden we reeds een 40-tal feiten.

Elke politiezone in Oost-Vlaanderen werd al geconfronteerd met dergelijke feiten.

Sensibilisering

De politiediensten besteden de nodige aandacht aan dit fenomeen en een aantal bendes zijn al opgepakt. De feiten blijven zich echter voordoen en iedereen kan zijn steentje bijdragen tot de aanpak ervan.

Preventie

Aan de eigenaars van (bestel)wagens met werkmateriaal in, raden we aan om 's avonds, of op andere momenten dat de wagen een lange tijd onbeheerd achtergelaten wordt, het werkmateriaal uit de wagen te halen. Dit vraagt een inspanning maar kan de financiële en praktische impact van een diefstal sterk indijken. De dieven schrikken er trouwens niet voor terug om een tweede maal terug te keren. Bij een zelfstandige was dit het geval, maar deze had gelukkig zijn nieuw aangekocht werkmateriaal uit de wagen genomen zodat de dieven geen buit hadden. Een extra vergrendeling die het moeilijker maakt om de achter- of zijdeur open te krijgen is ook een hulpmiddel.

Het is ook nuttig om het werkmateriaal zichtbaar en onzichtbaar te merken, zodat dit moeilijker kan doorverkocht worden en zo kan de politie het terug bezorgen wanneer het gevonden wordt. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden waarover jouw lokale politie informatie kan geven. Neem ook foto's van het werkmateriaal en bezorg die aan de politie in geval van diefstal.

Sociale controle

Ook mensen op straat kunnen ons helpen wanneer ze verdachte handelingen opmerken aan bestelwagens. Zo is het mogelijk dat er een dader op de uitkijk staat terwijl de andere de bestelwagen openbreekt en het materiaal eruit haalt. Als je iets verdacht ziet, bel dan onmiddellijk 101 en geef alle nuttige informatie door, zoals de beschrijving van de daders en de nummerplaat van een eventueel vluchtvoertuig.



Dit is een persbericht van de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen.

Labels