Openingsavond studentenjaar zonder zware incidenten

Op woensdag 29 september 2021 waren reeds in de namiddag meer dan 10.000 studenten aanwezig om de Student Kick-Off bij te wonen. De opeenvolgende hagel- en regenbuien konden hen niet deren en in de loop van de dag kwamen er 1000den extra naar de omgeving van het Sint-Pietersplein om de opening van het studentenjaar feestend in te zetten. De knaldrang was groot!

De politie was zichtbaar in grote aantallen aanwezig. Er waren o.a. in de Overpoort politiemensen in burger aanwezig die contacten hadden met horeca en nachtwinkels, waren er verkeersploegen in de omgeving, waren er extra patrouilles in de volledige studentenbuurt en werd er voor de 1ste keer een drone van de Federale Politie ingezet. Dit alles werd gecoördineerd vanuit een commandopost in de Sint-Pietersnieuwstraat. Daar was de politie, samen met de organisatie van de Student Kick-Off en de andere veiligheidsdiensten, aanwezig om het eerste grote massagebeuren sinds corona op het Gentse grondgebied beheersbaar te houden.

Reeds in de namiddag circuleerden sociale mediaberichten over een geplande vechtpartij en lintjesknippers. Dit massaal gedeelde bericht zorgde voor ongerustheid onder de studenten. Deze berichten werden echter snel gedetecteerd in de commandopost en er werd door de organisatie en de politie actief op gereageerd. Uiteindelijk bleek het te gaan om foute berichtgeving.

Vanaf 20.00 uur werd de toegang tot de Student Kick-Off korte tijd afgesloten omdat er te veel volk aanwezig was, hetzelfde gebeurde voor de Overpoort rond 22.30 uur. De bezoekers werden druppelsgewijs toegelaten en de volksstroom vervolgens gereguleerd. In de loop van de nacht deed de politie veel tussenkomsten met als uiteindelijk resultaat diverse processen-verbaal voor kleine inbreuken (o.a. verkeersinbreuken, slagen en verwondingen). Er waren geen grote incidenten noch zware vechtpartijen.

Dankzij de inzet van de Gentse politie, de organisatie en de andere veiligheidsdiensten kunnen we spreken van een geslaagde ordedienst. Op naar een veilig studentenjaar!

Labels