Onze nieuwe collega, de emotionele zorghond Fluf

Een paar maanden geleden ging er wel een heel bijzondere nieuwe collega aan de slag bij de Gentse flikken. Zijn naam is Fluf – een labrador retriever, een reutje, twee jaar jong. Fluf is een emotionele zorghond – dat is een professioneel opgeleide hond die de nodige emotionele ondersteuning biedt aan slachtoffers en getuigen. Hij heeft een kalmerend effect op hen in een stressvolle situatie en een motiverende invloed om hen in staat te stellen te vertellen wat er gebeurd is. Bovendien kan een emotionele zorghond hen ook helpen om het trauma te verwerken.

Fluf met sjaaltje

Professioneel opgeleid voor slachtofferzorg

Fluf zal vooral ingezet worden tijdens gesprekken met slachtoffers en getuigen. Door zijn zachtaardige aanwezigheid en zijn oprechte aandacht kan hij slachtoffers op hun gemak stellen, het ijs breken en de nodige steun en houvast bieden.

“Honden vellen geen oordeel, daarom kunnen zij veel betekenen voor slachtoffers.” – Mark van Gelder, Canisha

Gezien zijn belangrijke rol in onze slachtofferzorg en -bejegening maakt Fluf, net als zijn baasje Evi, deel uit van het Bureau Politionele Zorg (BPZ).  

Fluf werd en wordt nog steeds, samen met zijn baasje Evi, opgeleid door de vzw’s Hachiko en Canisha. De beide organisaties blijven Fluf en Evi ook nog verder nauw opvolgen en professioneel begeleiden. Fluf kwam in april 2021 bij Evi’s gezin wonen. Al snel kwam hij met Evi mee naar de werkvloer in het Algemeen Politiecentrum Gent. Eens hij ook de werkplek goed kende werd Fluf verder opgeleid met rollenspellen om zich op zijn allerbest te gedragen tegenover slachtoffers. Op termijn worden twee andere consulenten van BPZ ook nog opgeleid om met Fluf te werken.

“Fluf staat symbool waar onze politie voor staat: niet alleen om daders te pakken, maar ook en vooral om slachtoffers bij te staan.” – Mathias De Clercq, burgemeester

Hoe het allemaal begon

Fluf is de eerste emotionele zorghond die in ons land wordt opgeleid. In PZ BruNo is er ook een emotionele zorghond, Switch, maar die werd opgeleid in Canada. Het is trouwens via het Canadese politienetwerk Réseau Intersection dat onze korpschef het gebruik van ‘courthouse dogs’ leerde kennen. Hij was direct verkocht voor het idee en het kostte hem geen moeite om ook het Bureau Politionele Zorg en Evi in het bijzonder te overtuigen.

Fluf in de tuin APG

 

Het was oorspronkelijk de bedoeling om, net zoals de PZ BruNo, een zorghond aan te schaffen en op te leiden via een Canadese organisatie. Maar de aanvraag van de Gentse flikken belandde daar op een hele lange wachtlijst … En net op dat moment kruisten de wegen van de Gentse politie met die van de vzw’s Hachiko en Canisha – allebei opleidingscentra voor assistentiehonden. De vzw’s bleken al langer overtuigd omtrent het concept van zorghonden in de slachtofferzorg en waren op zoek naar partners om een gezamenlijk project op te starten. Het werd al snel duidelijk dat zij en ons korps op dezelfde golflengte zaten. Na enkele verkennende gesprekken met de korpschef besloot onze zone met deze twee vzw’s in zee te gaan. Dat Merelbeke en Deinze dichter bij de deur zijn dan Canada was ook mooi meegenomen.

Europees project

Fluf maakt ondertussen ook deel uit van een Europees pioniersproject, FYDO (Facility Dogs Europe), waarbij de vzw’s Hachiko en Canisha onder leiding van VSE (Victim Support Europe) een Europese standaard voor emotionele zorghonden uitwerken.

“Vanuit onze expertise en die van collega-organisaties uit Frankrijk, Italië, Engeland en Ierland, willen wij een handleiding, zeg maar een soort quality label, ontwikkelen voor de opleiding van emotionele zorghonden die een referentie moet worden op Europees niveau.” – Sandra Demeester, Hachiko

Fluf en Evi in de stad

Populaire collega

Ondertussen is Fluf uitgegroeid tot een bekende en vooral populaire collega in het korps. Hij is niet alleen op een symbiotische manier verweven in de werking van het Bureau Politionele Zorg en in het ganse korps. Hij zorgt ook voor een frisse interne dynamiek onder de Gentse flikken en wordt er erg graag gezien. Omdat dit zo’n uniek en speciaal verhaal is en er zo veel te vertellen valt, kreeg hij ook zijn eigen interne blog, ‘100% Fluf’. Aan de hand van zijn regelmatige blogposts houdt Fluf de collega’s op de hoogte van zijn avonturen bij de Gentse flikken. Hij vertelt er ‘hond’erduit over zijn verdere opleiding, zijn ervaringen, bijzondere cases, verhalen van slachtoffers, het Europese project waar hij deel van uitmaakt, enz. Maar er komen ook ludieke onderwerpen aan bod zoals zijn eetgewoontes, hobby’s, vakantie en lievelingsspeeltjes.

Fluf liggend in de tuin

Info

Hachiko startte meer dan 25 jaar geleden met de opleiding van assistentiehonden. Vanuit de expertise omtrent hulphonden voor volwassen en jongeren met een motorische beperking, leidt het centrum vandaag ook meldhonden voor personen met epilepsie en instellingshonden op. De werking omtrent autismehonden voor jongeren is nog in stille opstart. Het nieuwe centrum in het groene Schelderode groeit ondertussen uit tot een gastvrije plek waar hond en mens elkaar volop koesteren. De website van Hachiko vind je hier.

Canisha vzw is een, door de Vlaamse overheid erkende, assistentiehondenschool met meer dan 17 jaar ervaring in het opleiden van hulp- & hoorhonden. In 2016 zijn daar ook de autismehonden bij gekomen. Deze assistentiehonden openen niet alleen letterlijk de deur voor hun baasje maar ook figuurlijk de deur naar de maatschappij. Zij bezorgen hun baasje een verhoogde zelfredzaamheid en meer autonomie. Meer info vind je op de website van Canisha.

Victim Support Europe (VSE) is de toonaangevende Europese koepelorganisatie die pleit namens alle slachtoffers van misdrijven, ongeacht wat het misdrijf is en ongeacht wie het slachtoffer is. VSE vertegenwoordigt 61 nationale leden, die jaarlijks in 31 landen steun- en informatiediensten verlenen aan meer dan 2 miljoen mensen die het slachtoffer worden van een misdrijf. Klik hier voor de website van VSE.

Labels