Nieuwe gele doos kan je leven redden

Zorgbehoevend of een dagje ouder? Dan kan de gele doos je leven redden. Een doos met cruciale persoons-, contact- en medische gegevens die je in de koelkastdeur bewaart. Gemakkelijk te vinden voor hulpdiensten die zo kostbare tijd winnen in crisissituaties. Stad Gent lanceerde, samen met diverse partners waaronder ook de Gentse politie, op dinsdag 10 maart de gele doos in Ledeberg. 65-plussers uit die wijk konden in lokaal dienstencentrum De Knoop gratis een exemplaar afhalen en kregen, indien gewenst, van studenten verpleegkunde van de Hogeschool Gent hulp bij het invullen van de gegevens.

gele dozen

De gele doos is in eerste instantie bestemd voor 65-plussers en chronisch zieke personen. De ervaring leert dat wanneer ze in nood verkeren of vermist blijken, er veel tijd verloren gaat alvorens hulpverleners aan de nodige informatie raken.

De gele doos brengt daarin verandering. Bedoeling is dat mensen deze doos bewaren in hun koelkastdeur. Iedereen heeft wel een koelkastdeur en voor de hulpdiensten is die makkelijk te vinden. Door een meegeleverde blauwe sticker op de binnenkant van je voordeur te plakken, weten politie, brandweer en andere hulpverleners dat je zo'n gele doos in je koelkast bewaart.

Bekijk hier het filmpje van de stad.

Vermissingsfiche

De doos zelf bevat een ringboekje waarin je je persoonlijke gegevens, contactpersonen en medische gegevens zoals allergieën kunt noteren. Je kan er ook je medicatieschema bewaren en de gele doos bevat ook een vermissingsfiche voor personen met dementie en dwaalgedrag. Door die fiche op voorhand in te vullen en te bewaren in de gele doos kan deze bij een eventuele verdwijning een cruciaal hulpmiddel zijn om richting te geven aan de zoektocht, wat voor heel wat tijdswinst zorgt. Meer info over de vermissingsfiche vind je hier.

Opvang huisdier

Er is ook aan de huisdieren gedacht. Want mensen kunnen een veldje met 'noodcontacten voor de opvang hun huisdier' invullen. Dat komt goed van pas wanneer iemand onverwachts naar het ziekenhuis gebracht moet worden en het huisdier alleen dreigt achter te blijven. Dat veroorzaakte in het verleden al meermaals problemen.

Brief met uitleg

In Ledeberg wonen 1.357 65-plussers (of bijna 14 % van alle inwoners in die wijk). Zij ontvingen allemaal een brief met meer uitleg over de gele doos en een uitnodiging om die gratis af te halen. Ook familie en mantelzorgers kunnen de doos afhalen als de oudere niet meer mobiel is.

De gele doos is verkrijgbaar in lokaal dienstencentrum De Knoop en bij apothekers in Ledeberg. In De Knoop kunnen mensen hulp krijgen bij het invullen van hun persoons- en contactgegevens. Voor hulp bij het invullen van de medische gegevens is de huisarts het best geplaatst.

'Ik ben zelf verpleegkundige en vond de gele doos meteen een goed idee. In crisissituaties kan de doos echt levens redden. Want het gaat om een vaak voorkomend probleem: een bejaarde valt of komt iets anders tegen, de spoeddiensten komen aan en cruciale tijd gaat verloren omdat allerlei gegevens onvindbaar blijken. Bij alleenstaanden is die kans nog groter, zeker als onduidelijk is wie verwittigd moet worden. Soms weten hulpverleners niet waarvoor de pilletjes dienen die ze in huis vinden. Met de gele doos vinden ze alles wat ze moeten weten om te helpen in noodgevallen. Eenvoudig en efficiënt, zo hoort het.'

 Rudy Coddens, schepen van Sociaal Beleid, Gezondheid, Zorg en Seniorenbeleid

Proefproject

De gele doos start als proefproject in Ledeberg. Na een positieve evaluatie komen ook de andere 24 Gentse wijken aan bod. Op termijn moeten alle 65-plussers de kans krijgen om zo'n gele doos in huis te halen. Voor heel Gent gaat het om ruim 43.300 mensen of 16,6 % van de totale bevolking.

Labels