Neem online je privacy in eigen handen

Op Safer Internet Day wordt jaarlijks de aandacht van het grote publiek gevestigd op een veilig en verantwoordelijk internetgebruik. In België neemt Child Focus de organisatie van Safer Internet Day op zich. Dit jaar ligt de nadruk vooral op het creëren van positieve online inhoud. Het jaarthema is "Play your part for a better Internet!" met extra focus op het groeiend en crimineel fenomeen 'sextortion'.

Internet is uitgegroeid tot een integraal onderdeel van het leven van kinderen en jongeren: ze besteden gemiddeld 1 uur per dag online, nóg meer in het weekend. Ze delen foto's, video's, maar zijn zelf ook producenten van online inhoud. Volgens een recente studie blijkt dat de helft van de jongeren ooit aan hun contactlijst in een chatprogramma onbekende personen heeft toegevoegd.

Bij sextortion (samentrekking van sexual extortion) of seksuele afpersing worden tieners via internet overtuigd om intieme beelden van zichzelf door te sturen, waarna de afpersers dreigen de beelden te verspreiden als het slachtoffer niet met geld over de brug komt. Sextortion is strafbaar, omdat het zowel afpersing als oplichting is. Sextortion gebeurt vaker dan je zou denken. In 2015 behandelde Child Focus 16 meldingen hieromtrent.

Tips?

  • Het meest eenvoudige advies dat we kunnen geven aan jongeren is om niet aan webcamseks te doen met onbekenden.
  • We raden ten stelligste af om naaktfoto's of intieme beelden van jezelf door te sturen. Als het toch gebeurt, kan je best je gezicht niet tonen.
  • Een tip is ook je webcam afdekken als je niet gefilmd wil worden. Maar als je toch het slachtoffer wordt, stap dan naar de politie en betaal vooral niet.

Bron > http://www.childfocus.be/nl/safer-internet-day

meer tips > http://www.childfocus.be/nl/tips-tricks

Nuttige info ?

Slachtoffer?

Ben je zelf het slachtoffer van cybercriminaliteit? Dan kan je er best met iemand over praten. Dit kan met een vriend, een ouder, een leerkracht of een vertrouwenspersoon op school. We raden je aan om hiervan ook aangifte te doen bij de politie van je woonplaats.

Child Focus kan slachtoffers van sextortion bijstaan in de hele procedure. Ben je slachtoffer geworden of heb je hier vragen over, bel dan gerust het nummer van de hulplijn voor veilig internet van Child Focus 116 000.

Labels