Neem je mijn parkeerplaats, neem dan ook mijn handicap

Naar aanleiding van de internationale dag van personen met een handicap op 3 december 2016, lanceert Oost-Vlaams provinciegouverneur Jan Briers een campagne die extra aandacht moet besteden aan de problematiek van parkeerkaarten van mensen met een handicap. Elke dag opnieuw worden misbruiken van deze parkeerkaarten vastgesteld. Gans deze week (van 28 november tot 5 december 2016) controleert de Politiezone Gent op het juiste gebruik van parkeerkaarten voor personen met een handicap. Wie inbreuken pleegt op het gebruik van de kaart, krijgt een boete.

Deze parkeerkaart is een persoonlijke kaart die de bestuurder of passagier van een voertuig bepaalde voordelen geeft bij het parkeren. Niemand anders mag van deze kaart gebruik maken tenzij je zelf in het voertuig zit. De parkeerkaart moet overigens duidelijk zichtbaar vooraan in het voertuig gelegd worden. Het symbool van de persoon in een rolstoel moet zichtbaar zijn.

De parkeerkaart voor personen met een beperking is een persoonlijke kaart die de bestuurder of passagier van een voertuig bepaalde voordelen geeft bij het parkeren. Niemand anders mag van deze kaart gebruik maken tenzij je zelf in het voertuig zit. De parkeerkaart moet duidelijk zichtbaar vooraan in het voertuig gelegd worden. Het symbool van de persoon in een rolstoel moet zichtbaar zijn.

In principe is de parkeerkaart levenslang geldig. Onder het symbool van de persoon in een rolstoel staat dan 'geldigheidsduur: onbepaald'. Als er bij de geldigheidsduur een specifieke datum vermeld staat, dan kan je de kaart slechts gebruiken tot de vermelde datum. Als jouw kaart een beperkte geldigheidsduur heeft en je wilt een nieuwe kaart aanvragen, dan moet dit gebeuren 6 maanden voor het verstrijken van de oude kaart. Meer informatie over het aanvragen van een nieuwe kaart, vind je terug op de website van de Stad Gent.

Als je gezondheidstoestand verbetert en je voldoet niet meer aan de voorwaarden (vb. omdat jouw mobiliteit verbeterd is), dan moet je de kaart terugsturen. Ook in geval van overlijden moet de kaart (door een familielid, naaste,…) worden teruggestuurd naar het adres dat vermeld staat op de parkeerkaart. Als de kaart beschadigd is of bij diefstal of verlies, kan je bij het stadsbestuur een duplicaat aanvragen. Als de politie vaststelt dat de kaart onrechtmatig gebruikt wordt (vb. iemand gebruikt jouw kaart terwijl je niet in de wagen zit, er wordt gebruik gemaakt van een kopie, de kaart is vervallen, enz.) dan kan de kaart worden afgenomen. Daarna dien je opnieuw een parkeerkaart aan te vragen waarbij je rekening dient te houden met een termijn van 6 maanden.

De parkeerkaart is gratis. Parkeren op straat, ook in de zone betalend parkeren, is gratis. Je plaatst de geldige parkeerkaart achter de voorruit van je wagen. Parkeren in parkings kan tegen het normaal tarief maar op speciaal voorbehouden plaatsen.

Bewaakte parkings zijn niet gratis. Er zijn wel voorbehouden plaatsen voor personen met een handicap. Het gaat hier steeds over bredere parkeerplaatsen in de onmiddellijke omgeving van de lift.

Labels