Meldpunt Discriminatie wordt Unia en stelt sms-nummer 8989 open

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum heet voortaan Unia. De naamswijziging komt er om de organisatie meer bekendheid te geven bij het grote publiek. Daardoor verandert ook het Meldpunt Discriminatie in Gent van naam naar 'Unia Regio Gent'. Elke burger kan daar terecht met meldingen of vragen over discriminatie, ook via sms op 8989.

De taken blijven grotendeels dezelfde: Unia ondersteunt getuigen en slachtoffers van discriminatie, voert preventieve acties en doet aanbevelingen aan lokale overheden. Unia Regio Gent bekijkt discriminatie dus niet alleen geval per geval, meer dan ooit willen ze dat ook op een structurele manier doen. 'Daarom verbreden we ons werkterrein en bouwen we een netwerk op met organisaties in en rond Gent: de steden en gemeenten, de huursector, de werkgevers enz.'

Burgers kunnen via verschillende kanalen melding maken: een online formulier, telefonisch, via brief, via mail of op afspraak. In Gent kunnen meldingen voortaan ook eenvoudig via het unieke sms-nummer 8989, dat vroeger enkel voor discriminatie in de horecasector bestemd was. Wie graag langs gaat in de kantoren van Unia Regio Gent, maakt best een afspraak.

De Stad Gent is blij met de ambitie van Unia om de organisatie meer bekendheid te geven bij het grote publiek. Voor het openstellen van het sms-nummer 8989 voor alle maatschappelijke vormen van discriminatie was de Stad Gent al langer vragende partij. In het anti-discriminatieplan van de Stad Gent is het ontsluiten van het sms-nummer 8989 opgenomen als een van de 58 actiepunten om de strijd tegen discriminatie op te voeren.

Met het openstellen van het sms-nummer 8989 wil men de meldingsbereidheid omhoog krijgen. Het opengestelde nummer heeft het voordeel van de duidelijkheid. Net zoals bij meldingen via andere kanalen neemt Unia Regio Gent binnen de vijf dagen contact op met de melder.

De contactgegevens van Unia Regio Gent vind je hier.

Surf ook eens naar de webiste van Unia.

Labels