Meer dan 100.000 euro achterstallige verkeersboetes geïnd in 2017

In de Europese Unie betaal je verkeersbelasting aan het land waarin je gedomicilieerd bent en waar je (bijgevolg) je voertuig laat inschrijven. Toch wordt de politie in ons land nog vaak geconfronteerd met onrechtmatig gebruik van buitenlandse nummerplaten. Fraudeurs willen hiermee de Belgische verkeersbelasting ontlopen. Het zijn niet alleen inwijkelingen die verkeerdelijk met een buitenlandse nummerplaat rondrijden, ook sommige Belgen rijden rond met een Franse of Luxemburgse nummerplaat terwijl ze eigenlijk hier gedomicilieerd zijn.

De Gentse lokale politie controleert regelmatig op dergelijke misbruiken van boorddocumenten en niet-betaalde verkeersboetes. Gegevens over verkeersovertredingen worden sinds 2013 uitgewisseld tussen 28 Europese lidstaten. Wie een verkeersovertreding begaat in één van die landen kan dan toch beboet worden.

In 2017 werd zo 101.867 euro aan niet-betaalde verkeersboetes opgehaald bij buitenlandse chauffeurs tijdens deze controles.

Daarnaast werden in 2017 116 buitenlandse nummerplaten die hier onrechtmatig gebruikt werden in beslag genomen en aan de ambassade van het desbetreffende land overgemaakt. De ambassade laat de nummerplaten vervolgens schrappen.

Labels