Lokale recherchedienst van Gentse lokale politie werkt mee aan internationaal onderzoek naar Roemeense criminele organisatie die zich bezighield met mensenhandel

De Roemeense openbare aanklager (Directorate for the Investigation of Organised Crime and Terrorism (DIICOT)) startte een onderzoek naar een criminele organisatie die zich vanuit Roemenië bezig hield met het aantrekken van meisjes om hen dan in verschillende Europese landen in de prostitutie te plaatsen en met witwasactiviteiten.

Aangezien er ernstige aanwijzingen waren dat deze criminelen organisatie ook een Belgische tak had, werd met tussenkomst van Eurojust, aan de Belgische justitie verzocht om dit Belgische luik te onderzoeken. Een JIT werd opgestart tussen Roemenië, België en de UK. Voor België werd het onderzoek geleid door het Parket Oost-Vlaanderen.

Door doorgedreven onderzoek van de Federale Politie Oost-Vlaanderen en de Recherchedienst van de lokale Politie Gent, kon een deel van de organisatie, die werkzaam bleek te zijn in Gent, Antwerpen en Brussel, in kaart worden gebracht en konden een aantal slachtoffers worden geïdentificeerd.

Op 19 juni 2017 werden 91 huiszoekingen uitgevoerd in Roemenië, de UK, België en Zwitserland. De meeste huiszoekingen gingen door in Roemenië zelf (71), ook in België werden diverse huiszoekingen uitgevoerd door de FGP Oost-Vlaanderen en de LRD Gent met bijstand van de lokale politie Antwerpen.

Ingevolge deze gecoördineerde actie, met ondersteuning door Eurojust en Europol, konden 30 verdachten worden gearresteerd in Roemenië en 3 in de UK. Ook werden grote hoeveelheden cash geld, juwelen, wapens, drugs en elektronica in beslag genomen. 40 getuigen werden verhoord in de verschillende landen.

Voor meer informatie:

http://www.eurojust.europa.eu/press/PressReleases/Pages/2017/2017-06-21…

https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/human-trafficking-ring-dism…

Labels