Laat je niet bij de neus nemen

Elke gauwdiefstal is er nog één te veel. De politie wil daarom tijdens de komende Gentse Feesten de feestvierders sensibiliseren om op hun hoede te zijn voor gauwdieven. Ze zullen daarbij zakdoekdoosjes in de vorm van een smartphone met de boodschap 'Laat je niet bij de neus nemen' uitdelen.

Afleiding

Drukke momenten zoals de Gentse Feesten zijn erg gegeerd bij de gauwdieven. Je ziet ze vaak niet, maar ze zijn er wel. In de bus, op de tram, in cafés, op marktjes, in het gedrum voor podia tijdens concerten, enz. Ze gaan vlug te werk en hun grootste succesfactor is afleiding. En je wordt natuurlijk voortdurend afgeleid op de Gentse Feesten - door dat swingende bandje op het podium, die leuke animatie-act op de hoek van de straat of die mooie ogen van een meisje of jongen op een terras. Daarom roept de Gentse politie de feestvierders op om waakzaam te zijn.

Laat je niet bij de neus nemen

Tijdens de Gentse Feesten zullen preventieadviseurs van de Gentse politie de straat op gaan om mensen aan te spreken en te sensibiliseren. Zij delen daarbij zakdoekdoosjes in de vorm van een smartphone uit. Het tekstballonnetje op het scherm van de zogenaamde smartphone 'Laat je niet bij de neus nemen' heeft meteen een dubbele boodschap. Het is geen echte smartphone maar een doosje met zakdoekjes. Maar vooral, laat je niet bij de neus nemen door gauwdieven.

Wist je trouwens dat gsm's en smartphones één van de meest gegeerde 'prooien' van gauwdieven zijn?

Een ander tekstballonnetje verwijst naar de website van de Gentse politie, met tal van preventietips om gauwdieven te snel af te zijn.

Zo hoopt de politie de feestvierders te kunnen helpen om de Gentse Feesten onbezorgd te beleven en nadien geen (figuurlijke) kater te hebben.

Bovendien kunnen de zakdoekjes ook nog handig van pas komen op de Gentse Feesten, bijvoorbeeld om je tranen te drogen als je een blauwtje gelopen hebt. :)

Tips

De politie geeft je alvast, vóór je naar de Gentse Feesten vertrekt, wat handige preventietips mee:

  • Als je het openbaar vervoer neemt, hou dan je abonnement, rittenkaart of geld klaar, zodat je je tas niet moet openen en je portemonnee niet moet uithalen op het moment dat de bus of tram arriveert.
  • Wees extra waakzaam bij grote drukte en blijf aandachtig als er mensen dicht bij jou staan.
  • Persoonlijke papieren die je niet verplicht bij jou moet hebben, laat je het best thuis wanneer je ze niet nodig hebt. Ga je bijvoorbeeld met het openbaar vervoer naar de Gentse Feesten, haal dan je rijbewijs uit je portefeuille.
  • Sluit je handtas altijd goed af en draag ze dicht tegen je aan, tussen je arm en je lichaam, met de sloten naar je lichaam gekeerd. Draag je handtas nooit aan de straatkant. Houd ze altijd goed in het oog, of je nu ergens aan het wandelen bent, stilstaat of zit.
  • Laat je handtas of rugzak nooit onbewaakt achter.
  • Als je je portefeuille of gsm in de achterzak van je broek of in een (binnen)zak van je jas stopt, sluit die dan goed af.
  • Haal je je portemonnee boven om te betalen, zorg er dan voor dat omstanders de inhoud niet kunnen zien.
  • Beperk de hoeveelheid geld die je bij je hebt en betaal zo veel mogelijk met je bankkaart.
  • Bewaar je bankkaarten, sleutels en documenten waarop je adres staat niet bij elkaar.
  • Schrijf de pincode van je bankkaart(en) nergens op: leer ze uit het hoofd.

Toch bestolen?

Word je toch het slachtoffer van een gauwdiefstal, doe dan zo snel mogelijk aangifte in het dichtstbijzijnde politiecommissariaat. Tijdens de Gentse Feesten is het Commissariaat Gent Centrum (Belfortstraat) dag en nacht open. De andere commissariaten zijn tijdens de Gentse Feesten volgens de gewoonlijke openingsuren toegankelijk.

Indien je bank- of kredietkaart gestolen werd, laat je die best zo snel mogelijk blokkeren door Card Stop. Card Stop is dag en nacht telefonisch bereikbaar op het nummer 070 344 344.

Indien je identiteitskaart of paspoort gestolen werd, laat je die best zo snel mogelijk blokkeren door DOCSTOP. DOCSTOP is dag en nacht telefonisch bereikbaar op het nummer 00800 2123 2123.


Labels