Internationale vrouwendag op 8 maart

Dinsdag 8 maart 2016 is het internationale vrouwendag. Deze vrouwendag staat elk jaar in het teken van de strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Internationale vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, o.a. op het gebied van arbeid en kiesrecht.

Geschiedenis

In 1911 werd de vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd, pas in 1922 werd 8 maart gekozen als jaarlijkse vaste datum. In het begin was de verbetering van vrouwenrechten het doel. Tegenwoordig wordt de internationale vrouwendag vaak georganiseerd rond een speciaal thema zoals 'tegen geweld' of 'gelijke behandeling'.

Aangifte

Vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld kunnen altijd aangifte doen bij de politie. Dit kan via het noodnummer 101 of bij het dichtstbijzijnde politiecommissariaat.

Vrouwen in het Gentse politiekorps

Begin maart 2016 telt de Politie Gent 431 vrouwen in haar rangen. Daarvan zijn er 126 vrouwen aan de slag als CALog-personeelslid en 305 als operationele medewerkers.

De vrouwelijke operationele medewerkers vinden we vooral terug bij de inspecteurs (219). Het merendeel van de vrouwelijke CALog-personeelsleden beoefent voornamelijk een functie uit als niveau C (bediende) (71).

Diverse diensten worden geleid, of mee geleid, door een vrouwelijk personeelslid - zowel bij het administratief en logistiek personeel, als bij de operationelen.

Onze zone heeft een eigen diversiteitsbeleid. Dit beleid heeft o.a. de bedoeling om de doorstroom naar leidinggevende functies voor vrouwen mogelijk te maken. Daarbij wordt de nodige aandacht geschonken aan de combinatie gezin-werk. Met het oog daarop zette ons korps al een aantal eerste stappen richting 'het nieuwe werken' zoals bijvoorbeeld het invoeren van de mogelijkheid tot telewerken.

België

Sinds 1971 hebben we in België ook een nationale vrouwendag. Deze dag wordt elk jaar gevierd op 11 november.

Labels