Heeft jouw bromfiets al een nummerplaat?

Sinds 31 maart 2014 krijgen nieuwe twee- of driewielige bromfietsen en gemotoriseerde vierwielers een nummerplaat. De oudere bromfietsen moesten tegen 11 december 2016 in orde zijn. Deze regularisatieperiode is echter verlengd tot 11 december 2017.

Hetzelfde geldt voor lichte gemotoriseerde vierwielers, dat zijn voertuigen die niet sneller dan 45 km/uur kunnen rijden en die in de volksmond 'auto's zonder rijbewijs' worden genoemd. Als eigenaar van een bromfiets of een lichte gemotoriseerde vierwieler moet je zelf de procedure tot inschrijving in gang zetten.

De normale procedure verloopt in vier stappen





• Stap 1: Je gaat naar een postkantoor met het eenvormigheidsattest van je bromfiets of lichte gemotoriseerde vierwieler. De loketbediende zal dan de technische gegevens van het voertuig ingeven en aan de DIV overmaken.





• Stap 2: Je krijgt van Bpost een formulier voor de aanvraag van de inschrijving. Dat moet je invullen, ondertekenen en aan je verzekeraar bezorgen.





• Stap 3: De verzekeraar doet de inschrijving via de app WebDIV en overhandigt je een samenvattend document van inschrijving.





• Stap 4: Je wacht tot de postbode uw nummerplaat bezorgt, die je vervolgens op het voertuig bevestigt. Je moet het inschrijvingsbewijs zorgvuldig bewaren. Het bestaat uit twee delen: eentje voor thuis en eentje dat in of bij het voertuig moet worden bewaard.





In bepaalde bijzondere gevallen is er een aangepaste procedure voorzien, onder andere voor oldtimers. Die procedure kan je vinden op de site van de FOD Mobiliteit.



Wacht niet tot de laatste dag om je voertuig in regel te stellen. De kans is immers groot dat de diensten van DIV enkele dagen voor 11 december zullen worden overspoeld door een stortvloed aan aanvragen.

Labels