Gentse rechercheur met internationale taskforce tegen gauwdieven naar Engels festival

Onder de noemer 'Operation Festival' richtte Europol een taskforce op die gespecialiseerde politiemensen inzet om op Europese festivals gauwdieven uit het publiek te halen. De taskforce wordt voor het eerst ingezet tijdens het Download Festival in Birmingham van 9 tot 11 juni 2016. Een Gentse rechercheur maakt deel uit van deze taskforce.

Gauwdieven opereren meer en meer in georganiseerde groepen die rondtrekken door Europa. Plaatsen en evenementen waar veel mensen samenkomen zijn een ideaal werkterrein voor gauwdieven. Daarom is onder de vleugels van Europol een internationale taskforce, onder de noemer Operation Festival, opgericht met specialisten in het spotten en vatten van gauwdieven. De taskforce zal dit jaar op een viertal Europese festivals ingezet worden.

Van 9 tot 11 juni 2016 zal de taskforce voor het eerst opereren op het Download Festival in Birmingham (Engeland). Het team bestaat uit vier politiemensen. Eén van de rechercheurs van het Team Gauwdiefstallen van de Politiezone Gent maakt deel uit van deze taskforce. Naast hem reizen nog drie Duitse politiemannen naar Birmingham. Het team werkt uiteraard in burger en kan terugvallen op de uitgebreide ervaring van elk individueel lid en het informatienetwerk van Europol over internationale gauwdieven. Wanneer zij gauwdieven herkennen of op heterdaad betrappen, worden deze uit het publiek gehaald.

Europol erkent het belang van de samenwerking tussen gespecialiseerde teams van politiemensen die getraind zijn in het herkennen van gauwdieven en hun werkwijzen. De taskforce werd opgericht vanuit nauw contact en informatie-uitwisseling tussen deze gespecialiseerde politiediensten uit verschillende Europese landen, waaronder de Gentse recherche. Vanuit hun werking merkten zij dat gauwdiefstallen de dag van vandaag geen losstaande kleine feiten zijn, maar geëvolueerd zijn naar een georganiseerd netwerk van rondtrekkende daders. In Gent werkt een team van vijf rechercheurs op gauw- en winkeldiefstallen. Zij kunnen allen meedraaien in de taskforce.

Labels