Gentse Feesten 2015: de balans

Jammer maar helaas, ze zijn weer voorbij, de jaarlijkse Gentse Feesten! Van vrijdag 17 tot en met zondag 26 juli 2015 vonden meer dan 1,38 miljoen bezoekers de weg naar de Gentse binnenstad.

Elk jaar opnieuw brengen de Gentse Feesten duizenden bezoekers en Gentenaars in vervoering. Voor de Gentse politie zijn het dan tien drukke dagen om de orde en veiligheid in onze binnenstad te garanderen. Elke dag werden gemiddeld 200 politiemannen en -vrouwen ingezet.

Editie 2015

De Gentse politie beschouwt de Gentse Feesten 2015 als een goede en rustige editie. Onder de bezoekers heerste een toffe, aangename en positieve sfeer - dat maakte het ook aangenaam werken voor onze politiemensen op het terrein.

De incidenten die zich voordeden, werden telkens op een snelle en kordate manier aangepakt en dit steeds in harmonie met het feestgebeuren en zijn vele bezoekers. Ook het gebruik van de camera's en sturing door het personeel vanuit de commandopost bewees nogmaals zijn doeltreffendheid.

Resultaten

Sinds enkele jaren wordt de feestenzone zoveel mogelijk verkeersvrij gehouden. Dit jaar stelde de Gentse politie 1.507 verkeersinbreuken vast, terwijl in 2014 er nog sprake was van 1.716. Opvallend hierbij is dat de meeste verkeersinbreuken vooral in de periferie rond de feestenzone werden vastgesteld. In totaal werden 180 voertuigen getakeld, in 2014 waren dat er 206.

Ondanks de blijvende investeringen van de Stad Gent in openbare en gratis toiletten en plaszuilen, werden maar liefst 817 personen beboet voor wildplassen (376 in 2014). Daarnaast werden dit jaar 132 GAS-boetes uitgeschreven wegens diverse inbreuken op de regelgeving van de Gentse Feesten, in 2014 waren dat er 116.

In de loop van de Gentse Feesten waarschuwde de Gentse politie voor de omloop en het gebruik van valse biljetten van 50 euro. Ondertussen werden reeds drie personen op heterdaad betrapt en opgepakt.

Deze cijfers geven weer dat politiepatrouilles en -controles in en rond de feestenzone hun vruchten afwerpen en dat politieaanwezigheid in de periferie noodzakelijk is om ook de leefbaarheid van die buurten te waarborgen.

We zien elkaar terug in 2016. Tot dan!

Labels