GAS-boete voor wie zonder vergunning voetgangerszone inrijdt

Een groot deel van de Gentse binnenstad, de stadskuip, is autovrij. De grenzen van het voetgangersgebied zijn aangeduid met het vekeersbord F103 (toegang voetgangerszone). In het voetgangersgebied is gemotoriseerd verkeer niet toegestaan. Tussen 11 uur en 18 uur kan men enkel met een speciale vergunning (bv. als bewoner, om werken uit te voeren, of om te laden en te lossen) de binnenstad inrijden. Sinds begin maart 2016 controleert de Stad Gent via camera's met nummerplaatherkenning wie zich in het voetgangersgebied begeeft. Vanaf april krijgen overtreders een GAS-boete.

Als bij een nummerplaat geen vergunning hoort om de voetgangerszone in te rijden, zal de inbreuk gesanctioneerd worden met een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) van 55 euro. Er zal pas effectief gesanctioneerd worden vanaf 4 april 2016. Tot die datum krijgen overtreders een schriftelijke verwittiging van Stad Gent. De politie is gedurende de overgangsperiode wel nog steeds bevoegd om voor overtredingen een proces-verbaal te schrijven.

De stad Gent zal in de loop van de komende dagen via bewonersbrieven handelaars en bewoners in het voetgangersgebied aanschrijven om zich in regel te stellen met de nodige vergunningen.

Wie vragen heeft kan contact opnemen met het Mobiliteitsbedrijf: mobiliteit.gas@stad.gent of telefonisch op het nummer 09 266 29 99.

Labels