De zon is in het land!

De weermannen en -vrouwen hebben het voorspeld: de zon is in het land en we zullen het geweten hebben! De komende dagen wordt het tropisch warm en ook in onze Gentse binnenstad zullen de temperaturen hoog oplopen. Het is hierbij heel belangrijk om aandacht te besteden aan kwetsbare personen (kinderen, bejaarden, zieken, enz.) en dieren.

Wat is een hittegolf?

Volgens het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) spreken we van een hittedag zodra de temperatuur boven de 30°C stijgt. Een periode van vijf achtereenvolgende dagen waarop het minstens 25°C is - en waarvan ten minste drie dagen de temperatuur 30°C of meer bedraagt - noemen we een hittegolf.

Kinderen, ouderen en dieren

Vooral kinderen, oudere of alleenstaande personen moeten de komende dagen extra opletten. Voornamelijk 65-plussers zijn extra vatbaar voor uitdroging of oververhitting. Bezoek hen op hete dagen om te kijken of alles in orde is en of ze voldoende verkoelingsmiddelen voor handen hebben. Als je je zorgen maakt over iemand, bel dan onmiddellijk een dokter of het alarmnummer 112.

Belangrijk: laat (kleine) kinderen of dieren NOOIT alleen achter in een auto, zeker niet als die in de zon staat of als het erg warm is!

FOD Volksgezondheid

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft de alarmfase 'niveau 2' van het federaal hittegolf- en ozonpiekenplan geactiveerd. Dit betekent dat ook in Gent de waarschuwingsfase van het hittegolf- en ozonpiekenplan wordt geactiveerd. Meer informatie over dit plan kan je hier nalezen.

Enkele tips

  • Drink regelmatig en voldoende water, zelfs als je geen dorst hebt. Let op: alcohol, cafeïnehoudende en sterk gesuikerde dranken zorgen net voor (nog meer) uitdroging. Drink ook geen ijskoude dranken met veel ijsblokjes, ook al lijkt dat een goed idee om af te koelen. Je lichaamstemperatuur daalt dan heel snel, maar zal daarna extra warm worden om te compenseren.
  • Zorg ervoor dat je steeds een flesje water in de auto liggen hebt. Dit kan je o.a. leeg drinken als je bv. in de file staat of autopech hebt.
  • Eet voldoende maar kies voor lichte maaltijden die snel verteren.
  • Doe geen zware fysieke inspanning. Blijf tijdens het warmste deel van de dag binnen of zoek schaduw en koele plaatsen op.
  • Als je toch naar buiten gaat, draag dan een hoed en lichte kleding (met een lichte kleur). En vergeet ook de zonnecrème niet! Vergeet niet dat kinderen en oudere mensen erg gevoelig zijn aan UV-stralen.
  • Hou ramen, gordijnen, zonnewering en rolluiken dicht gedurende de dag en verlucht 's nachts wanneer de temperatuur gedaald is.

Informatie

Meer uitgebreide informatie kan je terugvinden op de website http://www.health.belgium.be.

Lees ook de gedetailleerde tips voor blootstelling aan de zon van de Stichting Brandwonden.

Labels