Argus – oog voor een schone buurt

In de strijd tegen sluikstorten heeft de Gentse politie in september 2020 drie nieuwe sluikstortcamera’s  in gebruik genomen. Deze robuuste camera’s hebben nu ook een naam, ‘Argus’. Onder het motto ‘oog voor een schone buurt’ worden zij regelmatig verplaatst naar hotspots waar veel sluikstortmeldingen zijn. De Gentse flikken zullen nu ook steeds de nieuwe locaties van de camera’s delen via hun sociale media.

beeld sluikstortcamera Argus

De sluikstortproblematiek in Gent is groot en nam tijdens de Corona-crisis bovendien nog toe. Naast de vele inspanningen rond preventie, sensibilisering en opruimen, zet de Stad Gent ook extra in op handhaving. Met de inzet van de sluikstortcamera’s wordt de pakkans sterk verhoogd. De drie ‘nieuwe’ camera’s worden sinds september 2020 steeds heel duidelijk zichtbaar opgesteld. Daarnaast zijn er ook twee sluikstortcamera’s die anoniem of onzichtbaar worden ingezet bv. in een voertuig.

Argus, neef van Sammeke

Naar het voorbeeld van de lidar, de superflitspaal van de Gentse flikken die ook gekend is als Sammeke, wou men de sluikstortcamera’s ook een (bij)naam geven. Het werd uiteindelijk ‘Argus’, verwijzend naar de reus uit de Griekse mythologie die over zijn gehele lichaam honderd ogen bezat, waarvan er nooit meer dan twee tegelijk sliepen. De uitdrukking ‘iets met argusogen bekijken’ betekent ‘iets nauwlettend in de gaten houden’. En dat is exact wat Argus doet: er waakzaam op toezien dat de buurt schoon en sluikstortvrij blijft. Sluikstorters die op heterdaad betrapt worden krijgen een GAS-boete van 120 euro en draaien op voor de opruimkosten van IVAGO.

Volg Argus op @Gentseflikken

Argus heeft nog iets gemeen met zijn neefje Sammeke: vanaf nu zullen de nieuwe locaties van de sluikstortcamera’s ook steeds gedeeld worden via de Twitter- en Facebook-pagina van de Gentse flikken. Naast het feit dat Argus robuust en groot is en je dus eigenlijk niet naast hem kan kijken, zal het delen van de locaties een extra preventief en ontradend effect hebben. Trouwens, Argus krijgt binnenkort ook een nieuw jasje, dan zal hij nog meer opvallen en herkenbaar zijn.

Labels