Ai, een verkeersongeval! Wat nu?

Ben je betrokken bij een verkeersongeval? Wanneer er gewonden zijn, als er hinder voor het verkeer is, als de andere partij niet de nodige boord- en identiteitsdocumenten bij heeft, of als de tegenpartij onder invloed lijkt te zijn, kan je best de politie verwittigen. Wanneer er geen gewonden zijn en als de betrokken partijen het eens zijn over de omstandigheden van het ongeval, volstaat het om een Europees aanrijdingsformulier in te vullen.

Aan de hand van het Europees aanrijdingsformulier kunnen de partijen die betrokken zijn bij een ongeval het eens raken over hoe het ongeval heeft plaatsgevonden. Nadien is het dan aan hun verzekeraars om uit te zoeken wie waarvoor verantwoordelijk is en om de andere partij te vergoeden. Een handtekening op dit formulier wil echter niet zeggen dat deze partij zijn / haar verantwoordelijkheid erkent.

Hoe moet je het formulier invullen?

In het eerste deel zijn er twee aparte gedeeltes (A en B, één voor elke chauffeur), een centrale kolom waar kruisjes moeten gezet worden en tot slot een vakje waarin een schets kan gemaakt worden van het ongeval.



Als het formulier is ingevuld en getekend, neemt de ene chauffeur het originele formulier mee en de andere de kopie ervan. Dit moet je binnen de acht dagen na het ongeval afgeven aan jouw verzekeraar. We raden je aan om enkele foto's van de plaats van het ongeval en van de betrokken voertuigen bij het formulier te voegen.

Waar moet je zeker op letten?



In de meeste gevallen wordt de verantwoordelijkheid van het ongeval bepaald volgens een overeenkomst tussen de verzekeraars. Dit akkoord is vooral gebaseerd op de volgende drie rubrieken van het aanrijdingsformulier:



De centrale kolom (nummer 12) geeft de omstandigheden van het ongeval aan. Enkel de hokjes die van toepassing zijn op het ongeval, moeten aangekruist worden. Onderaan moet het aantal van de aangekruiste hokjes worden ingevuld.



De schets van het ongeval (nummer 13) moet de positie van de voertuigen op het moment van het ongeval verduidelijken. Het is ook belangrijk om de straatnaam erbij te zetten en de rijrichting van de voertuigen.

In de extra info over de omstandigheden van het ongeval kan je een woordje uitleg geven over hoe het ongeval heeft plaatsgevonden (nummer 14).

En vergeet niet …

Wees hoffelijk

Blijf kalm

Word vooral niet boos


(bron: www.secunews.be)

Labels