Actie ladingzekering: 21 vrachtwagens niet in orde

Je hoort het wel eens op de radio: file door ladingverlies. Het gebeurt nog te vaak dat vrachtwagens hun lading verliezen omdat deze niet goed vastgemaakt was. Het ondeskundig zekeren van ladingen speelt een belangrijke rol in 1/3 de van de dodelijke verkeersongevallen waarbij zwaar vrachtvervoer betrokken is. Het verlies van ladingen veroorzaakt bovendien veel verkeersellende en economische schade.

De politie controleert daarom regelmatig op ladingzekering. Zo ook op 17 mei 2016. Aan deze provinciale actie namen verschillende Oost-Vlaamse politiezones en de federale wegpolitie (WPR) deel. Van de Politiezone Gent namen drie leden van de Verkeersdienst deel. De actie vond plaats op en rond het terrein van de weegbrug in Zelzate.

Tijdens de actie stelde de politie 21 foutieve ladingzekeringen vast. Alle vrachtwagens dienden ter plaatse de tekortkomingen op te lossen. Twee vrachtwagens bleken niet geschikt voor de lading die ze vervoerden, zij mochten hun rit niet verder zetten.

Er was ook tijd voor het uitwisselen van kennis. Prof. Marc Juwet (opleidingshoofd master Elektromechanica aan de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van de KAHO Sint-Lieven) deelde zijn expertise in efficiënte ladingzekering.

Tips om je lading goed vast te sjorren vind je in deze aflevering van Kijk Uit.

Labels