21 maart 2016 – Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

Op maandag 21 maart 2016 is het Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Samen met de collega's van Stad Gent, OCMW Gent en Stedelijk Onderwijs Gent willen we als politiekorps ook de boodschap mee helpen uitdragen dat discriminatie in onze stad écht geen plaats krijgt en dat wij iedereen gelijk(waardig) behandelen.

Toen de Verenigde Naties in 1966 21 maart uitriepen tot Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie hoopten velen dat dit 50 jaar later geen aandacht meer zou nodig hebben. Verschillende studies over uitzendarbeid, schoonmaak via dienstencheques, de huisvestingsmarkt, enz. tonen echter aan dat racisme en discriminatie nog steeds aanwezig zijn in onze samenleving en dus ook in onze stad.

Gent neemt daarom vandaag deel aan een actie van UNIA (het voormalige Interfederaal Gelijkekansencentrum). Elke medewerker van de Stad Gent, het OCMW Gent en Politie Gent krijgt een button met daarop de tekst 'Ik behandel iedereen gelijk-waardig'. Het dragen van de button door medewerkers van de Gentse lokale overheid is een sterk symbolisch signaal voor meer gelijkheid in onze stad en tegen racisme en discriminatie in onze stad. De medewerkers vervullen hier immers een voorbeeldfunctie en vormen het gezicht van de stedelijke overheid.

Proeven van ongelijkheid

De Gentse flikken werden vorige week al 'opgewarmd' door middel van een doorgedreven interne communicatie via het intranet en de interne nieuwsbrief. Alle personeelsleden kregen een button met de boodschap 'ik behandel iedereen gelijk-waardig', een postkaart met meer info en ook een stuk chocolade. Sommige kregen echter een groot stuk chocolade, andere maar een klein stukje - dat werd aan het toeval overgelaten. Zo kon het politiepersoneel letterlijk en figuurlijk proeven van ongelijkheid en ondervinden hoe het voelt om gediscrimineerd te worden. Het was alvast een extra stimulans om vandaag de button op te spelden en de boodschap van gelijkwaardigheid mee te helpen uitdragen.

Met vooroordelen kom je nergens

In het kader van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie start Unia een campagne tegen vooroordelen. In een filmpje tonen ze drie jonge mensen met een migratieachtergrond, waaronder Soufiane Chilah, een hoofdrolspeler uit Black. Zij bevestigen zelf met verve alle vooroordelen die over hen leven.

Met dit filmpje wil Unia de aandacht trekken van jongeren. Want zelfs geboren in een interculturele samenleving, blijft ook deze generatie vooroordelen hebben. Ook jongeren moeten weten dat vooroordelen de cohesie van een samenleving van binnenuit aantasten. De vooroordelen, vaak onbewust, zijn de eerste stap naar discriminatie.

Slachtoffer?

Voel je je gediscrimineerd? Of zie je dat een ander gediscrimineerd wordt? Melden heeft altijd zin. Voor jezelf, maar ook voor anderen.

Je kan discriminatie melden of een klacht indienen bij Unia Regio Gent.

Labels