10e BIN-netwerk opgestart in de politiezone VIMA

Op 4 mei 2023 ondertekenden burgemeester Hans Bonte, korpschef Erik Bassleer, Inge Verhulst (BIN-gemandateerde van de politiezone), Eddy Cammerman (BIN coördinator) en Ilse Noens (BIN co-coördinator) het charter van het BIN Far-West-Faubourg. Daarmee zijn nu alle wijken van de politiezone voorzien van een Buurtinformatienetwerk. )

De werking van de BIN-netwerken is voor vele inwoners van Vilvoorde en Machelen al lang geen geheim meer. De bedoeling is om waakzaamheid in de wijken te verhogen. Wanneer een misdrijf of verdachte situatie gemeld wordt aan de politie, dan kan de politie ervoor kiezen het BIN-netwerk hiervan in te lichten. De aangesloten leden kunnen dan extra waakzaam zijn en eventueel mee uitkijken naar verdachte personen of voertuigen of extra informatie bezorgen aan de politie. Na afloop van de tussenkomst krijgen de leden via mail een woordje feedback. De samenwerking zorgt ervoor dat de politiepatrouilles beter kunnen worden aangestuurd en dat daders hopelijk maar één keer toeslaan.

 Succesvolle preventieve werking van de BIN-netwerken

BIN-netwerken hebben vooral een preventief nut, ze zijn gericht op het voorkomen van misdrijven. Dat maakt het soms moeilijk om mensen te overtuigen van hun meerwaarde. Toch hebben de BIN-netwerken hun nut al bewezen in de politiezone VIMA. Zo herkende een aantal jaar geleden een alert BIN-lid een verdachte van een gewapende overval. De overval had enkele dagen voordien plaatsgevonden, maar dankzij de goede beschrijving herkende het BIN-lid de verdachte en belde ze de politie. De verdachte werd aangetroffen nabij een apotheek. Uit het onderzoek bleek dat hij de intentie had om een nieuwe overval te plegen. 

De politiezone tracht de BIN-netwerken zo veelzijdig mogelijk in te zetten. Bijvoorbeeld, bij het zoeken naar vermiste personen of bij het opsporen van slachtoffers van misdrijven. Zo werd enkele maanden geleden nog een oproep gelanceerd om tuinhuizen te controleren op inbraken. Naar aanleiding hiervan kwamen diverse slachtoffers zich melden en kon een grondig onderzoek opgestart worden. De verdachte bekende uiteindelijk de feiten en werd aangehouden.

 Het engagement van de burger is belangrijk voor een succesvol BIN

Voor de politiezone VIMA hebben de BIN-netwerken hun nut bewezen. Het volledige grondgebied dekken was dan ook een ambitie die de politiezone zo snel mogelijk wenste te realiseren. Maar dat betekent ook het engagement krijgen van de inwoners in de wijk. De politiezone zette samen met enkele BIN-coördinatoren zijn beste beentje voor tijdens een infosessie en op de Jaarmarkt in Vilvoorde en kon daarmee maar liefst 41 geïnteresseerde inwoners inschrijven voor het BIN Far-West-Faubourg.

Ondertussen hebben in heel de politiezone reeds 1399 inwoners zich ingeschreven voor een BIN-netwerk. Dat aantal moet nu opgekrikt worden. Nu elke wijk haar eigen BIN-netwerk heeft, doet de politiezone een warme oproep aan de inwoners om zich in te schrijven.

Meer informatie vind je op de website van de politiezone (https://www.politie.be/5411/over-ons/criminaliteitspreventie/bin-netwerken

Labels