Persbericht: Geen objectief oorzakelijk verband tussen woninginbraken en doven straatverlichting

Met de Coronacrisis achter ons steeg het aantal inbraken en andere vormen van criminaliteit opnieuw naar het niveau van voor de crisis. Het aantal fietsdiefstallen daalde wel in vergelijking met periode 2017-2019 maar de woninginbraken stegen het voorbije jaar aanzienlijk. De vraag die hierbij door velen gesteld wordt is of het doven van de straatverlichting hier mee aan de basis ligt.

Politie K-L-M

Uit de analyses is gebleken dat er geen objectief oorzakelijk verband is tussen beide. Het doven van de openbare verlichting zou volgens de gegevens dus geen invloed hebben gehad op deze stijging. Het grootste aantal inbraken vinden immers nog steeds plaats tijdens het tijdsblok van 17 uur tot 22 uur. Ook inzake verkeersongevallen zien we dat het doven van de openbare verlichting niet in relatie kan gebracht worden met noch het aantal noch de zwaarte van de ongevallen.

Een jaarlijkse trend sinds de coronaperiode is de sterke stijging van het aantal meldingen van cybercriminaliteit en dit ondanks de vele sensibiliseringcampagnes. Dit betekent dat er een sterke verschuiving optreedt tussen de traditiegetrouwe zichtbare criminaliteitsvormen en de onzichtbare criminaliteit. Terwijl wij in 2019 slechts 9 feiten van phishing vaststelden, registreerde de politiezone het voorbije jaar 84 feiten. In realiteit zullen er zeker nog meer feiten zijn maar niet iedereen dient immers klacht neer bij de politie. De kans om de daders te identificeren is immers zeer klein.

Ook de overlast door o.a. hangjongeren neemt toe en dit is wel een tendens die we vaststellen sinds de Corona. Maar anderzijds zien we geen stijging van de drugsinbreuken. Inzake geweldsdelicten, in het bijzonder het fenomeen intrafamiliaal geweld, zien we een status quo. Deze dossiers vergen wel veel capaciteit naar opvolging toe, zeker wanneer er minderjarigen in betrokken worden. Over het algemeen stijgen het aantal dossiers sociale onderzoeken in het kader van problematische opvoedingssituaties eveneens. 

De politiezone zal verder blijven inzetten op de strijd tegen inbraken, overlast en drugs alsook in het kader van het verhogen van de verkeersveiligheid. Wat dit laatste betreft werkt de politiezone actief mee aan de door de gemeente geplaatste trajectcontroles. Samen met de bemande snelheidscontroles en onze BOB-acties hopen we het aantal verkeersongevallen, met in het bijzonder het aantal verkeersslachtoffers, te verlagen. 

Labels