ANPR - camera's

De ANPR-camera’s in de politiezone K-L-M bewijzen hun nut.

De voorbije maanden werden zowel verdachte voertuigen en personen geïdentificeerd als zware verkeersongevallen met vluchtmisdrijf opgelost. Onze registraties hebben veel data opgeleverd die eveneens konden overgemaakt worden aan andere politiediensten en die hebben geleid tot opheldering van misdrijven.

Eind 2016 werd ons ANPR-netwerk in gebruik genomen. De eerste maanden werd het systeem getest door verschillende personeelsleden (vooral recherche). In oktober 2017 werd het de werking geoptimaliseerd door de uitbreiding van capaciteit en de oprichting van het GLIK (Gerechtelijk lokaal informatiekruispunt). Dit team is belangrijk in het kader van het beleid rond informatiegestuurde politiezorg en verwerkt dagelijks grote hoeveelheden operationele informatie.

De resultaten zijn niet alleen terug te vinden in de dossiers dewelke behandeld worden door onze politiezone maar ook in deze van andere politiezones en van de federale politie. Wij krijgen immers vragen tot identificatie en informatie vanwege verschillende diensten

We zijn ervan overtuigd dat de ANPR-camera’s ertoe hebben bijgedragen dat er een significante daling van het aantal diefstallen, in het bijzonder inbraken, binnen de politiezone. Deze vaststelling is natuurlijk niet in cijfers te objectiveren en er spelen uiteraard nog andere factoren mee maar het ontradende effect is er wel degelijk.

Een volgende stap is de aanschaf van een mobiele ANPR. Deze dient complementair de bestaande vaste camera’s te worden bekeken. Het zal de politiezone nog meer mogelijkheden geven in de strijd tegen de criminaliteit alsook in het kader van de verkeershandhaving.

 

Labels