Hoe verloopt een alcoholcontrole?
Stel je voor: je bent onderweg naar huis en plots moet je aan de kant gaan staan voor een alcoholcontrole. Wat gebeurd er dan juist en welke rechten heb je als bestuurder?
Alco-sensor
Het zou kunnen dat de politie eerst een test uitvoert met een alco-sensor. Dit is geen onderdeel van de eigenlijke alcoholcontrole, maar deze test geeft een indicatie of je al dan niet alcohol hebt gedrongen. Als deze test een alarm geeft, dan voert de politie een echte alcoholcontrole uit.
Ademtest
Een echte alcoholcontrole begint bij een ademtest. Deze geeft een eerste (betrouwbaar) idee of je al dan niet gedronken hebt. Op het toestel worden geen cijfers weer gegeven, maar één van deze drie letters:
-
S = safe; dan mag je doorrijden
-
A = alarm; je zal een ademanalyse moeten afleggen
-
P = positief; je zal een ademanalyse moeten afleggen
Weiger je de test? Dan wordt er overgegaan tot een bloedproef.
Ademanalyse
Als je bij de ademtest een ‘A’ of ‘P’ blies, moet je ook een ademanalyse afleggen. Deze geeft in cijfers exact weer wat de alcoholconcentratie is in jouw lichaam op dat moment.
Je hebt recht op een tweede ademanalyse als je dat zou willen. Wanneer de resultaten aanzienlijk verschillen met die van jouw eerste analyse, moet er eventueel een derde analyse gebeuren.
Wat bij welk resultaat?
-
Alarm: tussen 0,2 en 0,5 promille (ofwel tussen 0.09 mg/l UAL* en 0.21 mg/l UAL*) en je bent een professionele bestuurder (bestuurders van vrachtwagens, bussen, taxi’s, ambulances, …) -> jouw rijbewijs wordt ingehouden voor een periode van 2 uur + een boete die later naar jouw adres wordt gestuurd
-
Alarm: tussen 0,5 en 0,8 promille (ofwel tussen 0,22 mg/l UAL* en 0,34 mg/l UAL*) -> jouw rijbewijs wordt ingehouden voor een periode van 3 uur + een boete die later naar jouw adres wordt gestuurd
-
Positief: vanaf 0,8 promille (ofwel 0,35 mg/l UAL*) -> jouw rijbewijs wordt ingehouden voor een periode van 6 uur + een boete die later naar jouw adres wordt gestuurd
-
Positief: vanaf 1,2 promille (0,50 mg/l UAL*) of bij weigering van de test -> jouw rijbewijs wordt meteen ingetrokken voor een periode van 15 dagen + een dagvaarding om voor de politierechtbank te verschijnen
*UAL = Uitgeademde Alveolaire Lucht
Indien je je rijbewijs niet bij hebt, kan je voertuig ingehouden worden. Het voertuig wordt ingehouden tot de overhandiging van je rijbewijs.
Indien je een beginnende bestuurder bent (bestuurders die hun rijbewijs nog niet langer dan 2 jaar hebben) en je ademtest resulteerde ‘alarm’, dan zal je niet onmiddellijk een boete ontvangen. Er wordt een klassiek proces-verbaal opgesteld en je zal gedagvaard worden om voor de politierechtbank te verschijnen.
Bloedproef
Via een bloedproef kan er ook worden vastgesteld wat de alcoholconcentratie is in jouw bloed, maar deze wordt enkel afgenomen wanneer een ademtest en/of ademanalyse onmogelijk zijn of wanneer je daar zelf om vraagt. Deze kan echter enkel door een dokter afgenomen worden.
Maximum 14 dagen na de vaststelling moet de politie jou een kopie van het proces-verbaal toesturen.
Indien het proces-verbaal niet binnen de 14 dagen wordt opgestuurd, is het proces-verbaal evenwel niet nietig. Het verliest zijn “bijzondere bewijswaarde”. Het proces-verbaal wordt als “inlichting” gebruikt, en de rechter zal rekening dienen te houden met andere elementen die de verkeersinbreuk staven. Een voorbeeld hiervan is het etiket met vermelding van het resultaat van de alcoholprocedure.
Bron: naar www.overtredingen.be