Wordt er in Amow ingebroken ?




Wanneer er wordt ingebroken in zijn woning heeft dit onmiskenbare negatieve gevolgen. In eerste instantie voelt de eigenaar of huurder van de woning zich aangetast in zijn diepste privé. Dit psychologisch aspect speelt een niet onbelangrijke rol, zet zich niet enkel op ouders vast maar beklijft ook de kinderen die het binnen het verwerkingsproces heel wat moeilijker hebben dan volwassenen.

Een tweede aspect is het materiële gevolg. De schade die door de dieven wordt veroorzaakt. We merken bij de vaststellingen van inbraken in woningen dat de schade in discripantie staat met de buit. Verwrongen deuren, opengebroken en losgerukte kasten, vernielde inboedels terwijl de buit maar enkele euro's is !



In het materiële gevolg is ook begrepen hetgeen gestolen wordt. Doorgaans gaat het om geld, juwelen, digitaal materiaal zoals een laptop, fototoestel, gsm… Wanneer bij iemand de kleerkast wordt geplunderd geeft dit voor de politie een indicatie of een spoor naar bepaalde groepen van daders. Stelen om den broden is een zeldzaamheid.

Om dit zeer belangrijk fenomeen aan te pakken is woningdiefstal en woninginbraken opgenomen in het lokaal veiligheidsplan van de politie AMOW. We proberen op een intense manier het aantal inbraken te beperken. Dit is geen gemakkelijke job want dieven zijn niet gebonden aan tijd of plaatst en telkens opnieuw wijzigen ze de manier waarop ze toeslaan. Het is bijgevolg een oefening van preventie, effectieve controle door politie en niet in het minst de sociale controle door de buren vrienden en kennissen.

Dat de lokale politie intenser ging werken op dit soort van crimineel gedrag lag eigenlijk voor de hand. De spectaculaire stijging van het aantal inbraken op jaarbasis van 2008 met 453 inbraken naar 2009 met 536 onderstreepten dit. ( 1,5 inbraken per dag !) In maart 2009 werd er maar liefst 80 keer ingebroken…

Het was een opdracht het tij te laten keren. Zonder al te veel in detail te treden kunnen we vertellen dat de aanpak op het terrein sinds eind 2009 gewijzigd is. Onze preventiedienst werd uitgebouwd, het aantal preventiebezoeken is opgedreven. De patrouilles met herkenbare politievoertuigen zijn opgedreven, wat belangrijk is voor de zichtbare aanwezigheid. De anonieme patrouilles, of toezichtsploegen zijn opgedreven wanneer de kans het hoogst is dat er wordt ingebroken. Voor onze zone is woensdag, donderdag en zaterdag een topdag en gaan de dieven aan de slag vanaf de namiddag. De activiteit daalt een beetje in de vooravond om terug aan te zwengelen tussen 2 en 5 uur in de ochtend.

Onze inspanningen hebben ( gelukkig) resultaat. In 2010 daalde het aantal inbraken tot 500. Asse neemt er 250, Merchtem 49, Opwijk 28 en Wemmel 173 voor hun rekening.

Om na de gaan of het inderdaad een daling is waar onze inspanningen een oorzaak voor is hebben we even de vergelijking gemaakt tussen 2009, 2010 en 2011 voor een periode van 10 januari tot 6 maart. 85 dagen.

In 2009 gebeurden er in deze periode 131 inbraken, 2010 toch nog 124 en nu in 2011 komen we uit op 85. Stellen dat de daling enkel het gevolg is van de inspanning door de politie is nog te vroeg, maar we kunnen er niet onderuit !

De laatste 85 dagen of 8 weken scoorden we spijtig genoeg op arrondissementeel vlak enkele keren niet goed. Twee weken stonden we op 1, één op 2 en één op de derde plaatst. Een positie die je beter niet in neemt tenzij op sportief vlak welliswaar.

Telkens opnieuw komen als een rode draad dezelfde politiezones in beeld. Zaventem, Kastze, Vima, Tarl, Dilbeek zijn onze bondgenoten in het bestrijden van de woninginbraken. Het staat als een paal boven water dat de geografische ligging of de aanwezigheid van grote wegen één van de voornaamste oorzaken is. Dit heeft voor gevolg dat het voornamelijk Wemmel, Asse en Zellik zijn die voor onze politiezone een hoog aantal woning inbraken hebben.

Wat er ook moge gezegd worden, de lokale politie kan niet anders dan op de ingeslagen weg verder gaan. De eerste indicaties zijn er, ze zijn positief, we willen de trend verder zetten en hopen dat de statistieken verder naar beneden te buigen !.



Noens Daniel,

commissaris van politie.

Dir. Administratie. -persofficier-

Gsm: 0476/40.91.82

Labels