Amow controleert bussen \"De Lijn\"

Sinds enkele maanden is er een intense samenwerking tussen de lokale politie AMOW en "De Lijn" - Vlaams Brabant.

De samenwerking is er voornamelijk op gericht de overlast fenomenen aan te pakken in de omgeving van de busstations, bushaltes en niet in het minst op de bussen zelf.

De recente geweldplegingen tegen busbestuurders en begeleiders in metro's en stations in Brussel (MIVB) zijn een indikatie dat we er ons op moeten voorbereiden en preventief handelen zodat dit niet gebeurd op de buslijnen die doorheen de politiezone Asse, Merchtem, Opwijk en Wemmel lopen.

Het onderschreven convenant houdt in dat noch de politie, noch "De lijn" er alleen voor staat. De samenwerking beoogt niet alleen een preventie te zijn tegen de agressie maar moet bijdragen tot veiligheid, leefbaarheid en normbesef.

De lokale politie AMOW hield op 15 februari 2011 een korte controle op de lijnbussen in Asse, richting Brussel en in Zellik richting Asse. Bij de aktie namen ook personeelsleden van "De Lijn" deel.

Van 424 reizigers werden de vervoersbewijzen gecontroleerd. 2,62 % van de vervoersbewijzen waren niet in orde. Soms was er helemaal geen gekocht, soms schorte er iets aan het abonnement enz…

De politie vond het nodig voor 12 personen verder onderzoek te doen via de politionele bestanden. Voor 3 van hen was dit geen overbodige luxe. Ze waren van Algerijnse afkomst en verbleven illegaal in het land, bijgevolg zijn ze bestuurlijk aangehouden.

Misschien kunnen we ook meedelen dat reizigers of andere betrokkenen die samen met ons iets willen doen aan bijvoorbeeld het vandalisme op of aan bussen of opstapplaatsen, beschadigingen, onbetamelijk gedrag enz… dit ook effectief kunnen doen. Uiteraard bestaat er de mogelijkheid dit te melden op de onthaalpunten binnen onze politiezone of via de telefoon. Een snel middel is het internet. Via de site police-on-web kan iedereen die het wil zaken melden. De klachten/aangiften komen terecht bij de lokale politie die bevoegd is. De aangever wordt naderhand ingelicht over zijn of haar klacht.

Noens Daniel,

commissaris van politie.

Dir. Administratie. -persofficier-

Gsm: 0476/40.91.82

Labels