Woninginbraken januari tot november 2015

Begin december maken we een tussentijds bilan op van het aantal inbraken dat in de politiezone gebeurde. De cijfertjes vermelden de inbraken tot eind november. Hiermee omvatten we dus de eerste 11 maanden van 2015.

Tot eind november zijn er 554 aanvallen geregistreerd op woningen. Dit resulteerde in 352 effectieve inbraken. In 202 gevallen bleef het beperkt tot een poging.

Vorig jaar waren dit 544 inbraken (incl. pogingen) op eenzelfde referentieperiode. We stijgen in vergelijking met dezelfde periode in 2014 met 10 inbraken. Een stijging noteren is niet prettig maar, als we terug kijken naar 2013, waren er toen 127 inbraken meer.

In welke gemeente werd er ingebroken (incl. poging)?

Asse: 245 (27 de afgelopen maand)

Merchtem : 67 (4 de afgelopen maand)

Opwijk : 61 (11 de afgelopen maand)

Wemmel: 181 (29 de afgelopen maand)

Het terugdringen van het aantal woninginbraken behoort tot een voorname doelstelling en uitdaging voor de politie van AMOW. De cijfers die we in dit tussentijds rapport publiceren vertonen een lichte stijging.

We herinneren ons dat de actie "1 dag NIET" geen succes was voor de politiezone AMOW tijdens die bewuste nacht. De nacht daarop volgend wel: GEEN inbraken.

Tijdens de terro-dreiging merkten we op dat we 2 dagen zonder een inbraak konden noteren. Het beperken van de inbraken, vooral dan de rondtrekkende dader groepen, is een probleem dat overkoepelend moet aangepakt worden. Dit kunnen we afleiden uit het feit dat wanneer de politie actief patrouilleert in de verschillende politiezones dit een positief resultaat heeft voor de inbraakcijfers. De keerzijde is de intensiteit en inzetbaarheid van de acties en personeel en uiteraard het financiële plaatje.

In 2015 zijn er 190 aanhoudingen verricht in AMOW. 60 daders van diefstallen zijn opgepakt op 11 maand tijd. 15 voor slagen en bedreigingen en 4 inzake drug delicten. 46 dronken personen werden opgepakt.

Labels