Vuurwerk tijdens eindejaar

De verkoop en vervoer van vuurwerk:

De eindejaarsfeesten vormen elk jaar een hoogtepunt voor de verkoop, het vervoer en de opslag van vuurwerk.

Belangrijk hierbij is dat iedereen die vuurwerk verkoopt over een vergunning tot de opslag van vuurwerk moet beschikken. Zonder vergunning is de verkoop illegaal en zal de politie alle vuurwerk in beslag nemen. Uiteraard gaat dit gepaard met een boete.

Particulieren mogen vuurwerk aankopen en vervoeren op voorwaarde dat het gaat om vuurwerk voor persoonlijk gebruik naar aard en hoeveelheid.

Gebruik van vuurwerk.

Bij de eindejaarfeesten gaat het om feestvuurwerk. Dit is klein vuurwerk dat aan particulieren mag verkocht worden en waarvan het afsteken onder de verantwoordelijkheid valt van de particulier die het afsteekt.

Het afsteken van vuurwerk behoort tot de openbare veiligheid dat bijgevolg is toebedeeld aan het gemeentebestuur op wiens grondgebied het wordt ontstoken.

De beteugeling is geregeld door de Gemeentelijke Administratieve Sancties en kan oplopen tot 250€max.

Het is evident dat vuurwerk ontsteken risico's inhoudt, zowel voor diegene die het afsteekt als voor de toeschouwers. Niettegenstaande de herhaalde waarschuwingen gebeuren er jaarlijks ongevallen die in sommige gevallen vrij ernstig kunnen zijn.

Wie vuurwerk afsteekt kan burgerlijk aansprakelijk gesteld worden voor de schade die derde ondervinden. Je vuurpeil die in de buurt terecht komt op een rieten dak… al aan gedacht ?

Een gelijkaardig scenario is denkbaar met de zogenaamde "wensballonnen". Een papieren ballon met onderaan een klein kaarsje. Je ziet de ballon wel vetrekken, waar hij neerkomt blijft een raadsel ! Een gevaarlijke situatie…

Eigenaars van dieren of die de dieren onder zijn toezicht heeft moet ook de nodige voorzorgen nemen. Het is aangewezen dat ze de dieren bij het eindejaar op stal of binnen laten, om te vermijden dat ze op hol slaan en ongevallen veroorzaken.

Een verwittigd man/vrouw is er twee waard !

Noens Daniel,

commissaris van politie.

Dir. Administratie. -persofficier-

Gsm: 0476/40.91.82

Mail: daniel.noens@amow.be

Labels