Verkeersberichtjes van Amow

Geachte,

Enige dagen geleden verschenen de cijfers van 2009 over het aantal bestuurders dat in België gecontroleerd en in overtreding genomen werd.

Misschien een ideaal moment om ook eens de cijfertjes te publiceren voor onze politiezone.

Enkele snelheidscijfertjes in AMOW.

Tijdens het jaar 2009 hebben we bijna 3 miljoen voertuigen gecontroleerd. De controles gebeurden door de vaste en mobiele camera's. Top-maanden waren mei, 320.000 en oktober, een kleine 500.000.

Niettegenstaande deze maanden meer voertuigen gecontroleerd zijn, zijn het geen toppers inzake de inbreuken. Januari en februari scoren hierbij heel hoog. In de eerste maand van 2009 , controleerden we 120.000 wagens, 1.200 reden te snel. Ook voor februari ongeveer een gelijkaardig cijfer. In december hielden de bestuurders zich het best aan de snelheidslimieten. Op 265.000 gecontroleerde wagens waren er slechts 850 in overtreding.

VERHOOGD VERKEERSTOEZICHT

In de maand juni zal de verkeersdienst van de PZ Amow verstrengde controles uitvoeren op een aantal specifieke verkeersovertredingen.

Zo zal er ondermeer extra toezicht zijn op het dragen van de veiligheidsgordel. Uit onderzoek van het BIVV blijkt dat 8 op de 10 Belgen vooraan altijd een veiligheidsgordel dragen, maar achteraan is dat slechts 6 op 10. Daarmee doet België het trouwens nog altijd slechter dan het Europees gemiddelde en dit terwijl een ongeval zonder gordel al dodelijk kan zijn vanaf een snelheid van 20km/u. (bron: www.bivv.be)

Het verbeteren van de gordeldracht is dan ook de eenvoudigste manier is om het aantal verkeersdoden en zwaar gekwetsten te doen dalen. Beste bewijs voor het nut van het dragen van de autogordel vormt trouwens de autosport. Geen enkele piloot zal het in zijn hoofd halen om te rijden zonder gordel. Bijzondere aandacht moet hierbij uitgaan naar de kinderen. Een extra kwetsbare groep die zeker voor wat betreft korte ritten, nog veel te vaak niet op een veilige manier wordt vastgeklikt in de auto.

Daarnaast zal er ook extra aandacht zijn voor een aantal overtredingen die vaak heel wat frustratie en ergernis opwekken, met name het fout parkeren op plaatsen waar zwakke weggebruikers worden gehinderd. Het gaat hier meer bepaald over zebrapaden, voetpaden en fietspaden. Deze overtredingen kunnen niet worden getolereerd en worden dan ook reeds dag in dag uit geverbaliseerd.

Ten slotte zal ook mobiel bellen extra worden gecontroleerd. Uit een onderzoek van het BIVV blijkt dat wie belt achter het stuur vaker een onaangepast rijgedrag vertoont, 4 op 10 ziet verkeersborden over het hoofd en in 1 geval op 4 wordt er zelfs geen voorrang gegeven.

Een studie van de KU Leuven heeft aangetoond dat het ongevallenrisico met 75 procent stijgt bij telefoneren met de gsm in de hand. Verschillende studies komen tot de conclusie dat telefoneren wanneer men rijdt zelfs een nog slechtere invloed heeft op het rijgedrag dan 0,8 promille alcohol in het bloed. (bron: www.ikbenvoor.be) Wie bovendien de bedenking maakt dat een proces-verbaal voor deze overtreding 150 euro kost zal misschien al snel besluiten dat het aanschaffen van een handenvrij kit of nog beter helemaal niet telefoneren tijdens het sturen, de enige juiste houding is.

Traditiegetrouw zullen tenslotte alcohol en drugs achter het stuur en een doorgedreven controle van de boorddocumenten (niet-verzekering en vervallen technische keuring) tijdens de komende campagne constante aandachtspunten vormen van de verkeersploegen.

De PZ AMOW doet ook een warme oproep aan de bestuurders om zich niet egoïstisch te gedragen in het verkeer, in het bijzonder in het kader van de fileproblematiek. Het kortzichtig gedrag waarbij kruispunten en ronde punten geblokkeerd worden, verergert enkel het fileleed en verhindert bovendien de hulpdiensten.

Contactgegevens

Pz AMOW

Asse-Merchtem-Opwijk-Wemmel

Verkeersdienst-verkeershandhavingscel

Z.5 Mollem 230

1730 Asse

Tel.: 02/456.08.76

Fax.: 02/452.24.40

e-mail: verkeeradmin@amow.be

Noens Daniel,

commissaris van politie.

Dir. Administratie. -persofficer-

Gsm: 0476/40.91.82

Labels