Verkeersactie van 19 januari

Op 19 januari heeft de verkeersdienst-het fietsteam en de interventie samen een verkeersactie uitgevoerd. Dat de verschillende diensten samen aan één actie meewerken is geen alledaags gegeven maar het opent wel bijzondere mogelijkheden. Zo kunnen de inspecteurs gespecialiseerde kennis van elkaar opdoen en is er uiteraaard het gegeven dat er meer blauw kan ingezet worden.

Het was de bedoeling gedurende de ganse voormiddag ons te concentreren op verkeersgedrag in de gemeenten Opwijk en Merchtem. Tussen 07u30 en 08u30 hadden we speciale aandacht voor de fietsers die naar school reden. Aan de Tuinbouwschool reden er 12 fietsers zonder verlichting op de 53 gecontroleerden. Ongeveer dezelfde cijfers voor de Technische School, 57 gecontroleerden, 17 niet in regel met de verlichting. St-Donatus, 12 zonder licht op de 51. Samen maakt dit dat 25,5% van de fietsers geen of onvolledige wettelijk verplichte verlichting hebben. !

Dit is naar onze mening een zeer slechte score. Zeker wanneer men weet dat het momenteel de donkerste dagen van het jaar zijn waar bovendien regen enz… de zichtbaarheid ondermijnd. Wie nu precies de verantwoordelijkheid in meer of mindere mate draagt, het kind of de ouders, laten we in het midden. Waar we ons wel zorgen om maken zijn de eventuele gevolgen mocht een kind, hun zoon of dochtertje worden aangereden ? En het is geen geheim te weten dat vrijwel iedereen met de auto rijdt en weet dat een onverlichte fietser bij regenval bijna niet te zien is op de weg !

( Alle overtreders kregen een mondelinge opmerking)

Tussen 09u30 en 13.00u heeft men het actiepunt een andere wending gegeven. Nu ging het meer naar bestuurders van auto's die bijvoorbeeld telefoneren tijdens het rijden of de gordel niet gebruiken.

Op de Steenweg op Vilvoorde in Opwijk zijn 450 wagens gecontroleeerd. Er zijn 4 overtredingen vastgesteld voor het niet gebruiken van de gordel.

Op de Wolvertemse Steenweg in Merchtem; 121 voertuigen gecontroleerd, 2 bestuurders zonder gordel.

Niemand was aan het telefoneren wanneer de politie het zag.

Noens Daniel,

commissaris van politie.

Dir. Administratie. -persofficier-

Gsm: 0476/40.91.82

Labels