Verkeer en jaaroverzicht




De BOB-campagne in AMOW.

In de politiezone AMOW liep de alcoholcampagne iets langer dan in de meeste andere zones. Tijdens de maand december was het de sneeuw die ons parten speelde. Om de veiligheid van de politiemensen en de weggebruikers te respecteren moesten we 2 geplande controles uitstellen. Op 20 en 29 januari hebben we ze gedaan. De globale resultaten zijn dus gekend.

In AMOW zijn er 4 grote alcoholcontroles uitgevoerd. 527 bestuurders moesten in de alcoholtester blazen. Voor 33 van hen viel de test niet goed uit, ze dronken te veel terwijl ze de auto bestuurden. Hiermee wordt een totaal score gerealiseerd van 6,26% waarmee we het nationaal gemiddelde van 3,9% overstijgen.

De verkeersongevallen in AMOW

Tijdens het afgelopen jaar is de politie 1.441 keer geconfronteerd met verkeersongevallen. Soms gebeurde de aangifte op één van de onthaalpunten, maar in de meeste van de gevallen is de vaststelling op de plaats van het ongeval zelf gebeurd.

Dit aantal komt ongeveer overeen met 4 ongevallen per dag.

Gelukkig zijn de meeste (1.222) met materiële schade, 218 met lichamelijk letsel en 1 met dodelijke afloop ( Merchtem).

De gemeente Asse slorpt het grootste aantal ongevallen, nl 567 of 46,49%. Merchtem volgt met 21,10%, vrijwel onmiddellijk op de voet gevolgd door Wemmel met 18,88%. Hekkensluiter is Opwijk met 13,53 % van het ongevallen pakket.

Wanneer de politie een ongeval vaststelt en er moet een alcoholtest gebeuren is 5,60% positief.

In de wandelgangen circuleert nog al eens het verhaal dat veel autogebruikers het niet zo nauw nemen met de verzekering voor hun wagen. De politie controleert uiteraard alle boorddukumenten bij een ongeval. In slechts 0,35 % zijn de voertuigen niet verzekerd.

Vluchtmisdrijf is dan weer wel een plaag. In 33,7% van de ongevallen bekommeren de mensen zich niet om de gevolgen van de schade die ze bij de anderen veroorzaken. Niettegenstaande het in de meeste gevallen gaat om materiële schade is dit cijfer eerder bedroevend.

Een greep uit de verkeersacties van januari 2011

De verkeersdienst van AMOW heeft de afgelopen maand januari 19 controles gehouden. Ze controleren op parkeren, snelheid, gordeldragen achter het stuur, het gsm-gebruik en alcohol-en druggebruik tijdens het rijden.

Zo zijn er 219 boetes ( onmiddellijke inningen) uitgereikt. Opmerkelijk is nog altijd het feit dat de gordels niet gedragen worden bij het rijden, ondanks de acties, affiches enz… 40 mensen zijn hiervoor bekeurd.

Parkeren op plaatsen waar het niet mag, parkeren waar de veiligheid van de andere weggebruikers in gevaar komt op fietspaden, nabij een oversteekplaats, op trottoirs, dubbel parkeren enz… zijn goed voor ongeveer 100 processen-verbaal.

In totaal zijn er 69.400 voertuigen gecontroleerd op snelheid. 1.221 reden te snel en kregen een boete. Dit komt overeen met 17,59 % van de gecontroleerden.

3 bestuurders dienden hun rijbewijs onmiddellijk af te geven. Dit was allemaal het gevolg van te veel alcohol bij het rijden.

Noens Daniel,

commissaris van politie.

Dir. Administratie. -persofficier-

Gsm: 0476/40.91.82

Labels