Verbod op vuurwerk en wensballonnen

De gouverneur van Vlaams-Brabant besliste om het afsteken van vuurwerk, het gebruik van geluidskanonnen, het oplaten van wens- of feestballonnen, kerstboomverbrandingen of vuren in open lucht zowel op privaat als op publiek domein in de hele provincie Vlaams-Brabant te verbieden.

Het verbod gaat in op vrijdag 20 november 2020 en loopt tot en met zondag 17 januari 2021.

Verbod vuurwerk

De gouverneur komt met dit besluit tegemoet aan de vraag van minister Bart Somers om een verbod op vuurwerk in te stellen in elke Vlaamse provincie om zo de coherentie over het Vlaamse grondgebied te bewaken.

Vuurwerk, kerstboomverbrandingen of het oplaten van wensballonnen zijn activiteiten die mensen op de been brengen en samenscholingen kunnen veroorzaken. Het risico dat dit gebeurt en dat daarbij het coronavirus wordt verspreid en opnieuw opflakkert, moet absoluut worden vermeden.

Voor veel mensen gaan Nieuwjaar en vuurwerk hand in hand, maar het afsteken van vuurwerk is niet zonder gevaar. Ieder jaar lopen heel wat mensen ernstige brandwonden op. Dit zet druk op de brandweer- en politiediensten, maar ook op de ziekenhuizen en zorgsector, die nu al zeer zwaar belast zijn. Het verbod zorgt ervoor dat er niet onnodig nog meer druk op de ziekenhuissector ontstaat.

Ook wie een hart voor dieren heeft, koopt beter geen vuurwerk. Huisdieren, maar ook andere dieren die buiten op een weide staan, slaan op de vlucht en ondervinden enorm veel stress door de luide knallen.

 

 

Labels