Slachtoffer van cybercrime? Kom zeker klacht indienen!

De statistieken van de Federale Politie liegen er niet om. Er is een sterke toename van cybercriminaliteit en de daarmee samenhangende oplichting. Wanneer je slachtoffer bent van oplichting of cybercriminaliteit is het belangrijk om aangifte te doen bij de politie. Zeker wanneer je geld kwijt bent, raden we je aan om aangifte te doen.

 

 

Slachtoffer cybercrime

Heb je bankgegevens doorgegeven of is er geld van je rekening verdwenen? Vergeet dan niet om je bank en/of Card Stop (via het nummer 078 170 170; +32 78 170 170 vanuit het buitenland) te contacteren. Op die manier kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden.

 

Waar een aangifte doen?

Een aangifte doe je op het hoofdcommissariaat van Politiezone AMOW te Mollem, Asse. Vergeet niet om eerst een afspraak te maken via:

  • Onze website
  • Ons algemeen telefoonnummer: 02 452 50 05
  • De balie van het hoofdcommissariaat in Mollem, Asse

Op die manier kan u zelf bepalen wanneer u langskomt en hoeft u geen tijd te verliezen in onze wachtzaal. 

 

Wat neem je mee naar het politiekantoor?

Het is belangrijk om zoveel mogelijk informatie mee te nemen naar het politiekantoor. Hieronder vind je een lijst van informatie die je vooraf kan verzamelen:

  • Is er geld van je rekening verdwenen? Neem zeker de bankafschriften mee waarop duidelijk de fraude te zien is.
  • Heb je contact gehad met iemand via sociale media? Neem een schermafdruk mee van het profiel van de verdachte en enkele schermafdrukken van gesprekken die gevoerd zijn.
  • Heb je een valse website geopend die bv. lijkt op die van je bank of een andere instelling? Maak een schermafdruk en neem deze mee voor je aangifte.
  • Ben je opgelicht via een online verkoopsite? Neem een schermafdruk mee van het zoekertje of de aanbieding waarop je gereageerd hebt samen met een schermafdruk van het profiel van de oplichter.
  • Heb je een e-mail ontvangen van de oplichter? Bewaar het bericht en druk het af.

 

Andere meldpunten

Het CCB (oftewel "Centre for Cybersecurity Belgium”) moet de uitvoering van de Belgische cyberbeveiligingsstrategie controleren, coördineren en waarborgen. Het CERT.be (oftewel het federale “Cyber Emergency Response Team”) is de operationele afdeling van het CCB die online veiligheidskwesties opspoort, observeert en analyseert. Het informeert ook het publiek over deze materie. Het geeft advies en waarschuwingen over nieuwe gevaren op het web, maar biedt daarnaast ook de mogelijkheid om een incident te melden of hulp te krijgen. Je kan dit melden via hun website: https://www.cert.be/nl/een-incident-melden.

Daarnaast kan je verdachte berichten ook steeds melden door bijvoorbeeld de verdachte e-mail die je in je inbox kreeg door te sturen naar verdacht@safeonweb.be. Ga ook zeker eens een kijkje nemen op hun website voor extra preventietips: https://www.safeonweb.be/nl/veilig-internetten.

Labels