“Relax. Denk twee keer na voor je op een link klikt”

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en de Cyber Security Coalition lanceren voor de vijfde keer samen een sensibiliseringscampagne rond cyberveiligheid. Ze gaan opnieuw de strijd aan tegen phishing.

Phishing blijft het grootste cyberveiligheidsprobleem voor burgers in België. Het is een belangrijke toegangspoort voor cybercriminelen tot toestellen en informaticasystemen. Dit jaar (januari - september) werden er al meer dan 1 miljoen berichten op verdacht@safeonweb.be ontvangen. Vorig jaar waren er dat, verspreid over het hele jaar, 648.000. Ze zien dit jaar een grote stijging.

De nationale sensibiliseringscampagne tegen phishing legt nadruk op valse berichten. Phishing gebeurt immers vandaag op verschillende platformen, en niet enkel per e-mail: ook per SMS, Whatsapp, via Facebook Messenger en andere platformen worden mensen met valse berichten om de tuin geleid. Ook gebruikers van 2dehands kunnen te maken krijgen met phishing. De meest courante vorm is die waarbij malafide gebruikers vertrouwelijke gegevens proberen te bemachtigen door de transactie te laten plaatsvinden op een ander platform dan deze die wordt voorzien op 2dehands.be. Vervolgens proberen ze via valse websites bankgegevens en andere persoonlijke gegevens te stelen. Ze raden alle gebruikers aan twee keer na te denken voor ze klikken op een link of in te gaan op de vraag de transactie te laten plaatsvinden op een ander platform.

Phishing, phishing en nog eens phishing

Herken valse berichten

Deze campagne wil alle internetgebruikers wapenen tegen phishing: zowel de professionele als de occasionele gebruikers, jongeren en ouderen.

Phishingberichten:

  • krijg je meestal onverwacht en zonder reden
  • zijn dwingend of willen je nieuwsgierig maken
  • bevatten taalfouten of zijn vreemd geschreven
  • hebben een vage aanspreektitel of gebruiken je e-mailadres als aanspreking
  • komen van een onbekende afzender
  • hebben een link die niet naar een veilige website leidt

verdacht@safeonweb.be

In 2018 ontvingen ze bij verdacht@safeonweb.be 648.000 berichten. Dit jaar ontvingen ze er al meer dan 1 miljoen. In 2018 konden ze dankzij dit initiatief en de hulp van de Belgische bevolking 4-5 valse websites per dag laten blokkeren. In 2019 konden ze gemiddeld genomen meer dan 30 valse websites per dag laten blokkeren, dit is ongeveer 7 keer meer.

Na deze campagne herkent iedereen een vals bericht, en weet wat te doen: weg ermee, verwijderen dat bericht. Ze vragen iedereen om verdachte berichten door te sturen naar verdacht@safeonweb.be en ze vervolgens te wissen. De verdachte berichten die we ontvangen op verdacht@safeonweb.be worden door het Centrum voor Cybersecurity België automatisch gescand met geavanceerde anti-virustechnologie. Gevaarlijke links komen op een zwarte lijst en worden geblokkeerd door de voornaamste webbrowsers. Zo maken we van het internet weer een veiligere plek."

Cybercriminelen zijn steeds creatiever

Cybercriminelen zijn steeds creatiever in hun pogingen om mensen om de tuin te leiden:

  • ze sturen valse berichten die zo overtuigend zijn dat je de bijlage opent,
  • ze beloven je een grote beloning als je hun enquête invult en je gegevens achterlaat,
  • ze bedreigen je als je niet reageert,
  • en ze gebruiken steeds meer kanalen (e-mail, WhatsApp, Messenger, …).

Gelukkig zijn veel internetgebruikers alert genoeg en lopen ze niet in de val! Toch kan iedereen slachtoffer worden.

Labels