Jaarverslag van politie Amow

Iedere organisatie die zichzelf respecteert verzamelt zijn prestaties in een jaarverslag. In de politiezone AMOW is dit ook het geval en de resultaten werden begin oktober voorgesteld in de politieraad.

We maken hierbij opmerkelijke cijfertjes kenbaar. Het gaat over het jaarverslag van 2009.

Eén van de taken die aan de politie wordt toevertrouwd is de handhaving van de openbare orde en rust. De lokale politie probeert deze basistaak te verwezenlijken in elk van de gemeenten van de AMOW, Asse, Merchtem, Opwijk en Wemmel. De taakinvulling moet democratisch zijn wat wil zeggen dat iedereen op gelijke manier wordt behandeld.

De maatschappelijke orde en rust kan verstoord worden op diverse manieren. Eentje hiervan is wat wij noemen ; op bestuurlijk vlak. Een term die heel wat ladingen dekt. Iemand die de boel op stelten zet op de openbare weg, of een ander die in fel beschonken toestand 's nachts de rust van de buurt niet respecteert. Het zijn voorbeelden waardoor de politie tussenbeide kan komen.

Een tweede manier waarop de orde en rust een deuk kan krijgen is door een "gerechtelijke inbreuk" . Een vechtpartij, burenruzies die ontaarden in verwijten en slagen, diefstallen, inbraak enz…

Zowel op bestuurlijk- als op gerechtelijk vlak bestaat de mogelijkheid dat de politie een speciale vorm van dwang moet toepassen. We dwingen iemand de orde te respecteren en moeten (soms) iemand opluiten in een cel.

De politie AMOW beschikt over een uitgebouwd cellencomplex. 4 goedgekeurde cellen voor volwassenen, 1 jeugdkamer en 1 gemeenschappelijke cel. Voor de bewaking van de gearresteerde personen bestaat er een samenwerkingsprotocol tussen de PZ AMOW; TARL en Dilbeek. Ook de federale politie van Asse kan zijn arrestanten bij ons kwijt. Wij stellen ons complex ter beschikking inclusief de bewaking.

Voor onze zone waren er 212 bestuurlijke, en 190 gerechtelijke aanhoudingen in 2009, of een totaal van 402. Dit is gemiddeld iets meer dan 1 per dag !

TARL leverde 48 arrestanten, 42 gerechtelijk en 6 bestuurlijk. Dilbeek 45 gerechtelijk en 16 bestuurlijk. De Federale Politie was goed voor 35 personen. Alles samen maakt dit 546 arrestanten voor 2009.

Verkeer en controles

In 2009 hebben we 34 controles gedaan waarbij we ons voornamelijk toespitsten op het misbruik van alcohol tijdens het sturen. Van de bestuurders die een ademtest opgelegd kregen waren er 5740 negatief, 113 hadden te veel gedronken en hiervan konden er 25 onmiddellijk hun rijbewijs inleveren.

Uiteraard werden ook andere inbreuke vastgesteld, rijden zonder gordel, parkeren waar het verboden is, gsm-en, negeren van voorsorteringen, enz… Op het grondgebied van Asse zijn er 7134 processen-verbaal uitgeschreven voor verkeersinbreuken, Wemmel komt op de tweede plaats met 5063, Opwijk 4347 en de reeks wordt gesloten door Merchtem met 2691 vastgestelde inbreuken. Over de vier gemeenten heen is er een lichte daling in de statieken te merken.

Iets over de verkeersveiligheid.

De diverse akties die we ondernemen, het aantal snelheidscontroles en de toezichten langsheen de openbare wegen maken dat de kans om gecontroleerd te worden op het grondgebied Asse, Merchtem, Opwijk en Wemmel toe neemt. We spreken dan over de "pakkans". Wanneer bestuurders weten dat ze gecontroleerd kunnen worden gaat het gedrag aandacht krijgen en zal men zich veiliger gaan gedragen. Dit proberen we te bereiken en moet uiteindelijk positieve resultaten hebben in het aantal ongevallen.

Uiteraard zijn we ons bewust dat op een gegeven moment de cijfers niet blijven dalen maar zullen stagneren of zelfs opnieuw lichtjes toenemen…

Het aantal ongevallen met lichamelijk letsel was voor 2007 nog 265 ! In 2009 klokten we af op 220, hetgeen een daling betekende van 45 ongevallen.

Zeer opmerkelijk want de ongevallen met materiële schade neemt toe. We hebben ongeveer 150 ongevallen met enkel materiële schade vastgesteld/ aangegeven op het onthaal, gedurende dezelfde periode ( 2007-2009).

Onthaal en reguliere werking.

De drempel om politietussenkomst in te roepen was in 2009 merkelijk lager dan het jaar voordien. 22.039 keer is er op ons beroep gedaan terwijl 2008 goed was voor 19.504. Dezichtbaarheid van de lokale politie samen met het gegeven dat de geïntegreerde werking zijn ingang heeft gevonden bij de bevolking onderstrepen de cijfers.

Noens Daniel,

commissaris van politie.

Dir. Administratie. -persofficer-

Gsm: 0476/40.91.82

Labels