Inbraken in woningen - cijfers en planmatige aanpak

Vanaf 1 januari tot eind november waren er in AMOW 551 geregistreerde inbraken in woningen. We kunnen dit opsplitsen in 217 pogingen en 324 effectieve inbraken.

In dezelfde periode vorig jaar waren er 681 inbraken (incl. pogingen).

Het resultaat; 140 inbraken minder gepleegd bij een vergelijkbare periode.

Vergelijken we de maand november '14 met november '13 dan merken we dat 2014, 48 inbraken (incl. poging) kende, 2013 : 64. Eveneens een daling van 16 feiten.

Het aantal aanhoudingen is inmiddels opgelopen tot 184 op jaarbasis. We hielden 39 daders aan die in verband konden gebracht met inbraken en diefstallen. Voor de maand november waren het er 3.

Wie zijn de daders?

De lokale politie weet welke dader-groepen verantwoordelijk zijn voor 95 % van de diefstallen. De daders komen bijna niet uit onze eigen gemeenten. Het zijn meestal dieven uit het Brusselse of de streek rond Charleroi. Sommigen kunnen we onderbrengen in wat wij noemen "rondtrekkende dadergroepen". Een noemer die bijvoorbeeld zigeuners of mensen van Oost-Europese origine kunnen zijn.

Het is ook een fabel dat het daderprofiel een gure, grote man met stoppelbaard en voorzien van een rugzak zowieso een dief is. Zowel mannen als vrouwen, zelfs vrouwen met kleine kinderen of zwangere vrouwen en jonge meisjes hebben we opgepakt. Het komt er op neer zo weinig mogelijk argwaan te wekken en op korte tijd zo veel mogelijk buit te maken.

Geautomatiseerde politie ?

Dat de politie niet lukraak patrouilleert is normaal. Door politiebestanden te koppelen verkrijgen we een zonale landkaart waarop we de kritieke punten kunnen aanduiden, waar er personen wonen die voorwaardelijk in vrijheid zijn gesteld, kerels die we meer dan anderen in het oog moeten houden en bijvoorbeeld ook nog de evenementen die in de gemeenten worden georganiseerd.

We informeren onze bewoners.

Om onze bevolking zo veel als mogelijk te vrijwaren hebben we een actieplan ontworpen waarbij de strijd tegen de woninginbraken centraal staat. Bijna maandelijks hebben we onze manier van aanpakken kenbaar gemaakt.

Was er resultaat ?

Wanneer we terugblikken zijn er inderdaad resultaten. Waar de politiezone bij aanvang van de aktie de koploper was voor de diefstallen in woningen voor Vlaams-Brabant zijn we nu in de rangschikking gedaald. Een ander resultaat is het aantal daders die we hebben in de kraag gevat.

Ontegensprekelijk belangrijk is het kontakt dat onze politiemensen maken met de burgers. De wijkinspecteurs die door hun goede kontakten met de burgers soms belangrijke informatie wisten te geven. Onze preventiedienst die (gratis) tips en adviezen geeft, meer dan duizend op zeven jaar tijd! Ze organiseren of verlenen medewerking aan infomomenten waarbij het preventieve luik van de politie in de schijnwerpers worden geplaatst.

Gaan we door ?

Deze inspanningen vergen geld en middelen. De investering moet afgewogen worden met het resultaat. Dit is een oefening die samen zal gedaan worden tussen de politie en het politiecollege/politieraad.

Labels