"Ik zie je graag" - actie!

De komende maanden blijft het langer donker en valt de duisternis 's avonds sneller in.

In het kader van de provinciale campagne "ik zie je graag" zal de PZ AMOW extra controles uitvoeren in de schoolomgevingen en op de routes naar de scholen.

Deze controles zijn in de eerste plaats gericht naar de fietsverlichting van (jonge) fietsers.

Hieronder geven we een overzicht van de wettelijk verplichte uitrusting van een fiets:

  • twee doeltreffende remmen (fietsen met een wieldiameter van max. 50 cm: 1 rem)
  • een witte reflector vooraan
  • een rode reflector achteraan
  • een goed functionerende bel
  • een witte reflecterende strook aan weerszijdenvan elke band en/of minstens twee gele of oranje dubbelzijdige reflectoren per wiel
  • gele of oranje reflectoren aan weerszijden van elke pedaal
  • bij duisternis een vast licht of knipperlicht: een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan. Beide lichten mogen zowel op de fietsers als op de fiets bevestigd worden.

    Het dragen van opvallende kleding (reflecterend/fluokleuren) zorgt er bovendien voor dat je extra opvalt.

Naast de fietsverlichting zal de politie ook extra aandacht hebben voor het dragen van de veiligheidsgordel in de auto en dit zowel door de bestuurder als door alle passagiers. Veel te vaak dienen we vast te stellen dat de kinderen niet vastgeklikt zitten in de auto. We wijzen er nogmaals op dat het dragen van de veiligheidsgordel is voor alle inzittenden.

De acties van de politie zullen enerzijds een preventief karakter hebben, waarbij fietsers zullen verzocht worden om gebreken aan hun fiets in orde te brengen. Anderzijds zal ook repressief opgetreden worden door onaangekondigde controles waarbij zal geverbaliseerd worden.

Labels