Gemachtigde opzichters

Gemachtigde opzichters, vrijwilligers gezocht!

We kennen allemaal het beeld van de vele fietsertjes en voetgangers die zich 's morgens richting schoolpoort begeven. De wirwar van fluo-vestjes, fietshelmen en boekentassen luiden telkens opnieuw het begin van de schooldag in. Toch brengen nogal wat ouders hun kinderen liever met de wagen naar school. Sommigen doen dat omdat het voor hen gemakkelijker is om de kinderen af te zetten en onmiddellijk door te rijden naar hun werk. Velen doen het echter ook omdat ze vinden dat de schoolomgeving niet verkeersveilig genoeg is. Vreemd genoeg zijn het wel net die auto's die de schoolomgeving verkeersonveiliger maken voor diegenen die wél wandelend of fietsend naar school komen.

Om deze vicieuze cirkel mee te helpen doorbreken biedt de provincie Vlaams-Brabant de opleiding tot gemachtigde opzichter aan. Gemachtigde opzichters zijn meerderjarige vrijwilligers die na het volgen van een theoretische en praktische opleiding aangesteld worden door de burgermeester van de desbetreffende gemeente om kinderen, scholieren, personen met een handicap of bejaarden in groep te helpen oversteken. Ze mogen hierbij aanwijzingen geven aan de andere weggebruikers of zelfs het verkeer stilleggen. Het regelen van het verkeer zelf moeten ze echter aan de politie overlaten.

Door gemachtigde opzichters in te zetten kunnen de scholen ervoor zorgen dat er op dagdagelijkse basis deskundig toezicht is aan de schoolpoort. Zo wordt er op een actieve manier meegeholpen aan het creëren van een veilige schoolomgeving in het kader van een goed verkeersveiligheidsbeleid.

De theoretische opleidingen tot gemachtigde opzichter alsook hun uitrusting (hesje, driekleuren armband en stopbord), worden gratis aangeboden aan geïnteresseerden door de provincie Vlaams-Brabant. Het praktische gedeelte wordt in overleg met de lokale politiekorpsen georganiseerd en de gemeenten zelf zorgen voor een gratis verzekering van de vrijwilligers. Onze politiezone heeft zo al een heel aantal kandidaat-gemachtigde opzichters succesvol begeleid bij het behalen van hun brevet. Daarnaast promoot onze zone ook actief de inzet van gemachtigde opzichters, ondermeer door de informatiefolder van de provincie door te sturen naar alle scholen van de zone alsook naar de beschutte werkplaatsen. Tegelijkertijd worden ook alle gemeentebesturen nog eens aangeschreven. Op die manier probeert de zone de drempel nog meer te verlagen zodat elke school de kans krijgt om zijn eigen gemachtigde opzichter aan de schoolpoort te bekomen.

De eerstvolgende theoretische opleidingen voor de regio vinden plaats in het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding te 1731 Asse en dit op 20 oktober 2010 en 27 oktober 2010. Geïnteresseerden kunnen de nodige informatie terugvinden op de website van de provincie, www.vlaamsbrabant.be . Er kan ook rechtstreeks contact worden opgenomen met de Provincie Vlaams-Brabant - dienstmobiliteit, Provincieplein 1 te 3010 Leuven.

Tel. 016-26 71 85 of 016-26 75 18 - fax 016-26 75 60

e-mail: verkeersveiligheid@vlaamsbrabant.be

Labels